Duizelig

Tijdens mijn dansopleiding at ik zeker te weinig..

Door dat weinige eten viel ik in de cohtend altijd eerst flauw. Ik moest zowieso niet te snel opstaan want dan ging ik tegen de vlakte. Ik had het structureel  koud en was eigenlijk altijd duizelig. Ongesteld werd ik niet en ik had alleen maar dorst. Waarom je dit voorbeeld beter niet kan volgen leg ik je graag uit.

Waarom?

Wat zorgt ervoor dat dansers te weinig eten? Dansers worden gedreven door verschillende dingen die hen motiveren om het hoogst mogelijke doel op gebied van dans te halen. Een deel van de motivatie komt omdat heel hard trainen en perfectie nastreven de norm is voor zowel pre-professionele als professionele dansers. Ze groeien op in een omgeving waar no pain no gain als normaal wordt gezien..

Sommige dansers gaan hun eetgedrag aanpassen in de zoektocht naar het “perfecte danslichaam”. Controleproblemen en onrealistische lichaamsdoelen zijn vaak de drijfveer achter dit gedrag. Ook perfectionisme speelt een grote rol in het leven van de meeste dansers. Ze streven voortdurend naar het bereiken van de hoogst mogelijke standaard en zijn nooit tevreden met minder dan het perfecte plaatje. 

Keto, Paleo  enzo

Om er maar een paar te noemen. Dansers denken ook vaak dat ze vetarm moeten eten. ‘Normale’ mensen hebben 25% tot 35% vet per dag nodig. Vetten zijn belangrijk voor een goede hormoonfunctie, zeker bij vrouwen. Een vetarm dieet kan een negatieve invloed hebben op je menstruatiecyclus wat op lange termijn kan leiden tot een laag oestrogeengehalte en daarom een verhoogd risico op blessures.

Het volgen van een fad dieet ( gemaakt om mensen snel te laten afvallen, korte tijd populair en dan ook snel weer van het toneel verdwenen)  is dus niet aan te raden. Kies een dieet (manier van eten) die goed is voor JOUW lichaam, iets wat bij je pas en wat vol te houden is en, heel belangrijk, waar je ook blij en energiek van wordt en blijft. Je moet je lichaam voldoende energie geven maar dat betekent niet dat je eten niet lekker mag zijn.

Hoe weet je dat je te weinig eet?

De gevolgen van te weinig eten en dus een constant gebrek aan brandstof zijn ernstig en kunnen langdurige gevolgen hebben. Denk dus niet – net als ik- mooi ik word niet meer ongesteld nu val ik af en ben ik goed bezig. Het is belangrijk om te weten hoe je kunt merken dat je te weinig eet. Tekenen dat je niet voldoende eet zijn onder andere verlies van menstruatie, aanhoudende dorst, gevoel van kou, slecht humeur, verwardheid, duizeligheid, gebrek aan energie, obstipatie, haaruitval en broze nagels. Als je een van deze tekenen herkent, is het belangrijk om hulp te zoeken en de nodige aanpassingen te maken om je lichaam bewust van brandstof te voorzien.

Je MOET eten

Hoe voel jij je tijdens het dansen? Heb je enorm veel  energie of merk je dat je vermoeid bent, je concentratie mist en je vaak blessures hebt? Als dansstudent weet je dat je een intensief dagschema hebt, en goede voeding speelt een cruciale rol in het behouden van je fysieke conditie en het voorkomen van blessures.

Het is belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt als je te weinig eet, omdat ondervoeding ernstige gevolgen kan hebben voor dansers. Misschien probeer je gewicht te verliezen door het cijfertje voor kcal naar beneden te brengen tot een nummer wat nergens op is gebaseerd en vaak ook niet realistisch is. Waarschijnlijk is dit niet eens de helft is van de aanbevolen dagelijkse calorie-inname die je nodig hebt om goed te functioneren en genoeg energie te hebben om te dansen, ik spreek uit ervaring:)

Het is belangrijk om te begrijpen dat je echt moet eten en dan ook weet, hoeveel. Hoewel calorieën niet alles zijn en de focus niet alleen op getallen moet liggen, is het toch belangrijk om te kijken naar de  hoeveel calorieën die bij jouw lijf passen, zodat je kunt begrijpen hoe hoog je behoeften echt zijn. Dat je een gezonde richtlijn hebt waar je mee kan beginnen. 

Tips

Als het gaat om je voeding, is het belangrijk om consistent te zijn en te letten op dingen die goed werken voor jouw lijf en dingen waar je niet zo goed op gaat. Alles is een experiment, trial and learning. Als je steeds aanpast en bijschaaft kom je op een gegeven moment tot een patroon dat bij jouw lijf past. Wat algemene zaken die mee kan nemen in je zoektocht:

 

1. Eet regelmatig: Probeer elke dag drie maaltijden en twee snacks te eten. Pas het schema aan op basis van je eigen behoeften en planning. Let op je energieniveau en eetlust om te bepalen wat het beste voor jou werkt. Als je merkt dat je vaak erg hongerig bent, kijk dan of je misschien een extra eetmoment tmoet inplanne of juist meer voeding toe moet voegen op de momenten dat je eet.

2.  Eet voor en na de les: Zorg ervoor dat je een gezonde maaltijd of snack eet voor en na de les. Leer meer over de drie belangrijke voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten en vetten) en probeer een gebalanceerde inname te hebben. Calorieën zijn niet iets om bang voor te zijn. Het is belangrijk om te kiezen voor complexe koolhydraten, zoals volkoren producten, en onverzadigde vetten. Deze helpen je spijsvertering en verminderen ontstekingen en spierpijn.

3. Sla geen maaltijden over: Het overslaan van maaltijden kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie tijdens het dansen. Zelfs als je niet zo intensief danst is het nog steeds belangrijk goed te eten.

4. Focus op voedingswaarde, niet alleen op calorieën: Het is belangrijker om voedsel te eten dat rijk is aan vitaminen en mineralen dan om je zorgen te maken over “dieet” versies van voedsel. Kies voor voedzame opties die je lichaam de juiste voedingsstoffen geven om goed te kunnen presteren. 

5. Luister naar je lichaam: Ik kan het niet genoeg zeggen: Elk lichaam is anders, dus het is belangrijk om te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Let op hoe je je voelt na bepaalde maaltijden en pas je voedingspatroon aan om je energieniveau en prestaties te optimaliseren.

Onthoud dat de ,voor jou, juiste voeding belangrijk is om je lichaam optimaal te ondersteunen tijdens het dansen. voeding is een belangrijke bij het maximaliseren van je training, zelfs als je binnenkort vakantie hebt of misschien juist een zomerstage. Door regelmatig te eten, te zorgen voor gebalanceerde voeding, geen maaltijden over te slaan, te focussen op voedingswaarde en naar je lichaam te luisteren, kun je je lichaam optimaal ondersteunen tijdens het dansen.Het is essentieel dat dansers de juiste voeding voor hun lichaam bovenaan hun prioriteiten lijst hebben staan, in plaats van zich alleen te richten op gewichtsverlies of het volgen van populaire dieten. Een goede voeding en voldoende rust zijn cruciaal voor het behoud van een optimale fysieke conditie

Kennis

Het is zo belangrijk om de juiste keuzes te maken. Vaak heb je onvoldoende kennis om dit te doen. Iedere top atleet heeft een heel team om zich heen maar dansers moeten het zelf uitvogelen of doen met een aantal incidentele workshops waar les wordt gegeven aan een groep en niet gericht op een individu

Om het hoogst haalbare voor jou te bereiken is  persoonlijke begeleiding essentieel. Iedereen is anders en je hebt het nodig om zelf de kracht en kennis te vergaren over wat voor jou het beste werkt, wat jouw krachten zijn en jouw successen uit het verleden die je in de toekomst in kan zetten die leiden tot succes. Een health coach kan je deze persoonlijke begeleiding geven, zullen we een keer afspreken? Boek een inspiratie sessie op mijn website en dan zie ik je snel.

 

Inspired by:

dancenutrition.com

The whole dancer

Photo: https://www.viome.com/blog/facts-about-fads-4-ways-trendy-dieting-hurting-your-health

 

SASKIAs

INSPIRATION SESSION

During the 30-minute inspiration session with Saskia, we dive into your personal and professional goals.

This session is an opportunity to clearly define your goals and see how you can achieve them in a way that fits your lifestyle needs.

What are we going to tackle:

  • Biggest ambitious, realistic goals
  • Action steps and means to achieve your goals
  • Lifestyle tips to optimize your time,
  • Increase accountability and improve overall performance
  • What working with Saskia would look like

I look forward to seeing you.

Nutrition for dancers

Discover in this free e-book how you need to eat as a dancer to deliver top performance.

Congratulations on your download, check your inbox for the eBook!