Verandering

Verandering is een normaal onderdeel van het leven, je bent eigenlijk altijd op zoek naar verbetering, zeker als danser. Of het nu gaat om het een gezondere levensstijl, het bereiken van techniek doelen of het verbeteren van andere dingen in je leven. Het hebben van een goed plan is de eerste stap naar verandering.

Maar, een goed doordacht plan is pas het begin van de reis. In deze blog kijken we naar vijf belangrijke dingen die een grote rol spelen in blijvende gedrags verandering:

 • Planning
 • Tracken
 • Responsibility
 • Vier je succes
 • Kijk naar jouw grote ‘waarom’

Waarom een plan zo belangrijk is

Een plan hebben is als het hebben van een route naar je bestemming in Google maps. Het helpt om een duidelijk pad naar verandering te maken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het hebben van een goed gestructureerd plan je kans op succes vergroot. Als je specifieke doelen stelt en een plan hebt, ben je eerder geneigd om je actie stappen, die te maken hebben met dit doel, ook echt uit te voeren, veel meer dan mensen die geen plan hebben en maar ‘iets doen’.

Het hebben van een plan is stap een. Voordat we verder gaan is het wel belangrijk om te begrijpen dat de weg naar je doel geen rechte lijn van A naar B is. Je zal altijd obstakels tegenkomen, en dat is geen probleem, dat is normaal. Om deze uitdagingen zo goed mogelijk door te komen en ervan te leren zijn de volgende punten belangrijk om ook toe te voegen aan je route.

Waarom tracken

Het bijhouden van je voortgang is mega belangrijk, het  helpt je op koers te blijven. Het stelt je in staat om je acties te volgen en je ook waardevolle feedback te geven over de stappen die je zet. Goed zelf in de gaten houden wat je doet en wat de resultaten zijn is belangrijk om steeds je plannen bij te schaven..

Leg je acties regelmatig vast, of het nu via een dagboek, een app of andere middelen is. Het helpt niet alleen om verantwoordelijk te blijven, maar stelt je ook in staat patronen te zien en hier iets mee te doen mocht dat nodig zijn. Het bijhouden van je voortgang geeft een duidelijk gevoel van richting en helpt je meten hoever je bent gekomen, wat een geweldige motivatie boost kan zijn. Zoek een manier die bij jou past, ik gebruik verschillende apps die heel goed werken maar dit is voor iedereen anders. Ook hoe vaak je iets invult is heel erg persoonlijk, je kan hier gewoon mee experimenteren.

 

Verantwoordelijkheid??

In Engels; Accountability. Voor mij dekt dat de lading meer maar we zijn in Nederland dus in deze blog heb ik het gewoon over verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid is voor mij een van de meest belangrijke punten die ervoor zorgt dat je je aan je afspraken kan houden.

Het houdt in dat je je doelen/ actie stappen deelt met iemand die je vertrouwt en die je kan aanspreken op je acties. 

Ik heb persoonlijk ervaren dat het hebben van een verantwoordelijkheidspartner (accountability coach) mijn kansen op langetermijnsucces heel erg heeft verbeterd. Verantwoordelijkheid creëert een gevoel van verplichting, waardoor het moeilijker wordt om toe te geven aan uitstelgedrag of verleiding. Als je weet dat iemand op je rekent om je plan uit te voeren, ben je eerder gefocust en gemotiveerd het te blijven doen.

 

Vier je succes!

Het vieren van je prestaties, hoe klein ook, is echt heel belangrijk. Het wordt vaak over het hoofd gezien en is ook niet echt Hollands maar wel heel belangrijk. Terwijl planning en bijhouden je op koers houden en je verantwoordelijk maken, geeft het vieren van je voortgang een emotionele boost.  Dat is nodig om je motivatie hoog te houden. De voordelen van het vieren van je succes is dat je brein feel-good chemicaliën zoals dopamine vrij geeft, die je inzet kunnen versterken en het kan je intrinsieke motivatie verhogen, waardoor het gemakkelijker wordt om veranderingen in stand te houden in de loop van de tijd. 

 

Of het nu gaat om jezelf te trakteren, je prestaties delen met anderen of gewoon jezelf een schouderklopje geven, het vieren van je successen is een belangrijk onderdeel van blijvende gedragsverandering.

Waarom??

Zomaar iets doen omdat je denkt dat het moet of omdat anderen of social media zegt dat het moet, gaat maar een korte tijd werken. Het is belangrijk om te kijken naar jouw diepere waarom: Waarom doe je iets. Een goed, gedegen plan wordt pas echt overtuigend als het in lijn is met je kernwaarden en wat voor jou het belangrijkste is. Als jij als kernwaarde bijvoorbeeld vriendschap hebt maar je ziet je vrienden nooit dan ligt daar een uitdaging waar je naar zou kunnen kijken. 

 

Als je kernwaarden en doelen op een lijn liggen, dan zal het makkelijker zijn  blijvende gedrags verandering te bereiken. Mensen die een heel duidelijke ‘ waarom’ in hun leven hebben zijn vaker succesvol in het halen van hun doelen, ze doen niet zomaar iets omdat het op een to do list staat maar omdat ze het echt als onderdeel zien van wie ze willen zijn, Je plan krijgt zo meer betekenis.

 

5 Tips voor het Bereiken je doelen

Nu we hebben gezien dat planning, tracken, verantwoordelijkheid, je succes vieren, en jouw grote waarom, heel belangrijk zijn dan nu vijf tips om er iets mee te gaan doen:

 

 1. Duidelijke doelen: Begin met het maken van SMART doelen. Duidelijkheid in je doel maakt het eenvoudiger om de voortgang bij te houden en gemotiveerd te blijven.

 

 1. Gebruik je telefoon (Ja, echt:)): In dit digitale tijdperk zijn er talloze apps en tools die je kunnen helpen bij het bijhouden van je voortgang, het instellen van herinneringen, en zelfs bij het verbinden met verantwoordelijkheids maatjes. 

 

 1. Vind een Verantwoordelijkheids maatje: Deel je doelen met iemand die je kan ondersteunen en je verantwoordelijk kan houden. Het kan een vriend, familielid, of zelfs een professionele coach zijn. Het hebben van een maatje kan je kansen op succesheel erg vergroten.

 

 1. Vier Je succes: Erken en vier je prestaties, hoe klein ze ook lijken. Het kan je helpen bij je motivatie hoog te houden.

 

 1. Ontdek jouw grote waarom: Denk na over wat echt belangrijk voor je is en hoe je doelen aansluiten bij je kernwaarden. Het begrijpen van de diepere betekenis van je acties kan je intrinsieke motivatie geven die nodig is om gedrags verandering op lange termijn vol te houden.

 

What’s next?

Het hebben van een overtuigend plan is de eerste stap naar het bereiken van de verandering die jij graag wilt. Het is wel belangrijk  om te zien dat verandering niet alleen om het plan zelf gaat. Om blijvende verbeteringen in je (dans) leven aan te brengen, te groeien en sterk te worden in je hoofd en je lijf moet je alle punten uit deze blog toepassen.

 

Dus, de volgende keer dat je klaar bent om een verandering door te voeren, onthoud dat het niet alleen om het plan gaat. Als alle punten die je  in deze blog hebt gelezen samenwerken, wordt blijvende gedragsverandering prima haalbaar. 

Ga niet meer voor een quick fix maar voor blijvende fix:) 

SASKIAs

INSPIRATION SESSION

During the 30-minute inspiration session with Saskia, we dive into your personal and professional goals.

This session is an opportunity to clearly define your goals and see how you can achieve them in a way that fits your lifestyle needs.

What are we going to tackle:

 • Biggest ambitious, realistic goals
 • Action steps and means to achieve your goals
 • Lifestyle tips to optimize your time,
 • Increase accountability and improve overall performance
 • What working with Saskia would look like

I look forward to seeing you.

Nutrition for dancers

Discover in this free e-book how you need to eat as a dancer to deliver top performance.

Congratulations on your download, check your inbox for the eBook!