Bak ijs

Als je SPITZ hebt gelezen weet je al dat mijn – als het al bestond- eetpatroon niet echt een goed voorbeeld is. Als je dacht dat het niet erger kon dan zal ik in een volgend boek mijn vakantie ‘ routine’ beschrijven:). Op de eerste dag van een vakantie elimineerde ik alle voeding uit mijn leven. Of volgens mij heb ik ook nog weleens alleen maar een bak ijs gegeten per dag:) Minder eten maar dan toch iets lekkers.

Mijn gedachte was; Niet dansen is dus ook niet eten want je verbrand helemaal niets.

Maar is die gedachte wel juist? Moet je echt minder eten als je vrij bent?

Vrij, aaahhhhhhh

Het idee van vrij zijn kan bij veel dansers stress opleveren. En als ik het heb over vrij, dan gaat het niet alleen over vakanties. Sommige kunnen bij de gedachte aan weekend of een feestdag al in paniek raken. Bij het ADC heb ik weleens een leerling in paniek horen vragen: “Waarom zijn jullie eerste kerstdag gesloten”…

“Mijn techniek gaat down the drain” en “Ik word dik” zijn de meest voorkomende reacties op de vraag wat is het eerste wat in je opkomt als ik vakantie zeg. Ik begrijp deze reactie volledig hè maar ik weet ook dat jullie allemaal weten dat rust essentieel is (lees eerdere blog) Jullie rooster is enorm intensief. Je lichaam heeft rustdagen nodig om te kunnen herstellen. Je spieren moeten gewoon genezen van alle training en ook je mindset heeft even pauze nodig. Rust is nodig om blessures te voorkomen. En voeding is nodig om het herstel te ondersteunen. Het is dus zeker niet handig om minder te gaan eten, maar wat dan wel?

Geavanceerde computer

In plaats van je te laten overmannen door paniek over niet trainen en je voeding tijdens een break, ga je vrije tijd gebruiken om goed naar je lichaam te luisteren. We gaan vaak maar door en door. Dat zorgt ervoor dat we meer in ons hoofd zitten dan in ons lijf. Vrije tijd is hèt moment om deze connectie weer op gang te brengen. Ga ook op het gebied van voeding naar je lijf luisteren en er niet alleen maar in je hoofd over doormalen.

Zoals ik eerder heb gezegd, is je lichaam de meest geavanceerde computer; Je kan je lijf niet hacken. Dus wat doet je lijf als je minder beweegt…Het zal zich aanpassen. Je zal zien dat je je niet zo hongerig voelt als wanneer je fulltime danst en je zal eerder vol zitten.Als je stopt met eten of minder gaat eten dan gaat je lichaam op een gegeven moment alsnog vragen om eten en dan heb je een grote kans dat er vreetbuien ontstaan en dat is het laatste wat je wilt. Het is echt zaak dat je je lichaam vertrouwt. Vertrouwen in- en luisteren naar mijn lichaam heeft me zoveel opgeleverd, dat gun ik iedere danser. 

Goede basis

Hoewel je fysiek niet zo veel beweegt, is je lichaam nog steeds actief, metabolisch. En als  je een intensieve dag, week, maand, schooljaar of seizoen achter de rug hebt, dan heeft het herstelproces van je lichaam ook voeding nodig. In tegenstelling tot wat we vaak denken, hoeft de manier waarop je eet niet drastisch te verschillen tussen rustdagen en actieve dagen. Hetzelfde geldt voor een langere rustperiode (zoals enkele weken of maanden).. 

Blijf regelmatig maaltijden en snacks eten als basis. Zorg altijd voor een combinatie van de drie macronutriënten: eiwitten, vetten en koolhydraten. Zorg er ook altijd voor dat je voldoende drinkt ( het liefst gewoon water). 

Maak van eten een positieve ervaring

Als je vrij bent hoef je niet  tussen de repetities of lessen door snel, snel eten naar binnen te proppen, je hebt nu de tijd om rustig te gaan zitten, te experimenteren en te genieten van voeding.  Gedurende het jaar, als je de hele dag danst, is het niet handig om ineens andere dingen te gaan eten maar juist als je vrij bent  is het een uitgelezen tijd om dat wel te doen. Probeer eens nieuwe recepten. Op mijn website staat een super leuk, uniek kookboekje: Dinner with dancers. Het is heel erg belangrijk dat je iedere keer voelt wat verschillende voeding met je doet. Probeer voordat je weer aan de bak moet een (flexibel) plan klaar te hebben, zo hoef je er tijdens het jaar niet meer al te veel over na te denken. Stop je met eten of leg je jezelf een streng dieet op tijdens rustdagen dan levert dat meer stress op dan gewoon te genieten en er positief mee om te gaan.

What to do.

Voordat ik je wat input ga geven is het zoals altijd belangrijk om de een van mijn pijlers: Bio-Individuality, in je hoofd te houden: Jij bent uniek. Wat voor de een wel werkt is voor de ander misschien funest. Probeer en leer, is altijd mijn advies. Zoek wat bij jouw past.

Wat kun je doen:

  1.  Luister naar de signalen van je lichaam

Hoewel jullie misschien het gevoel hebben dat tijd weg van de studio afbreuk doet aan je vooruitgang, biedt vrije tijd ook een nieuwe kans: Je kan opnieuw verbinding maken met de intuïtieve signalen van je lichaam voor energiebalans. De tijd hebben om signalen van honger en volheid te herkennen, dit lukt normaal niet voor dansers met drukke schema’s.

Sommige van jullie kunnen tijdens je vrije dagen een golf van hongergevoelens ervaren. Dit kan een teken zijn dat je lichaam een ​​eerder energietekort probeert in te halen. Het is belangrijk om naar deze signalen te luisteren en voldoende voeding te eten. Voor andere van jullie kunnen hongersignalen stabieler aanvoelen.

2. Anders bewegen

Naast dik worden is angst om achteruit te gaan in je techniek een veel voorkomend gevoel tijdens vrije tijd. Bewegen zit bij dansers in het DNA dus dat zal je ook in je vrije tijd willen blijven doen. En dan heb je misschien ook minder last van eetstress. Ook hier is vertrouwen in je lichaam weer belangrijk. Een vrije periode helpt echt je carrière niet om zeep, in tegendeel, ik denk dat het je beter kan maken, maar dat is mijn  mening. Als ik vrij ben ga ik kijken of er andere manieren van bewegen zijn die ik leuk vind. Ik ben o.a. gaan suppen en skaten. Foamrolen, stretchen, yoga en pilates zijn heerlijk om te doen als je vrij bent.

3. Voeding

Als je vrij bent is op het vlak van voeding dus heel belangrijk om een gezonde basis te houden en goed te luisteren naar je lichaam. Pas natuurlijk weer Crowding out toe. 

Een keer van iets ongezonds genieten is echt geen punt, maar het is goed te weten dat er ook voldoende gezonde alternatieven zijn! Het scheelt de helft wanneer je ze al voor handen hebt. Kies vooral de dingen uit die je echt lekker vindt en geniet daar dan ook van.

Vrij….Heeeerlijk.

Hoe dansers eten tijdens hun vrije tijd kan een sleutel zijn tot een succesvol vervolg na een break. Ik hoop dat duidelijk is dat minder eten tijdens een vrije periode dus niet slim is, luisteren naar je lichaam en wat het nodig heeft wel. Heb je nog meer tips nodig om de eet stress tijdens een vrije periode te verminderen stuur me een bericht of plan een inspiratiesessie in.

Bron: Rachel Fine & I am a foodie.

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

  • Grootste ambitieuze, realistische doelen
  • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
  • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
  • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
  • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!