Heerlijk, het is vakantie! Lekker niets doen en je lichaam en geest wat rust geven. Natuurlijk voelt liggen op een strandbedje heerlijk maar het is ook nog eens heel erg belangrijk.

Rust

Overtraining is het resultaat van een disbalans van verhoogde training en onvoldoende herstel. Je merkt  dit als je niet in staat bent om op de toppen van je kunnen te presteren omdat je chronisch vermoeid of uitgeput bent. Als dit te lang duurt kan het ervoor zorgen dat je o.a. minder energie hebt, je emotioneel niet lekker voelt en een verhoogd risico op het krijgen van blessures hebt.

De dingen die bijdragen aan een effectief herstel zijn vrij eenvoudig: 

 • Rust
 • Voeding
 • Hydratatie. 

In deze blog hebben we het specifiek over rust.

Er zijn verschillende vormen van rust: Slapen, helemaal niks doen, iets minder activiteit zijn of eens helemaal iets anders doen.

Rust kan ook worden geïnterpreteerd als een dag vrij van enige vorm van dans of fysieke activiteit, of het kan een langere tijd weg zijn van training, bijvoorbeeld een zomervakantie. 

Vooral als je iemand bent die voortdurend ongelooflijk hard werkt om anderen te pleasen of onrealistische doelen voor jezelf hebt gesteld is de nadruk leggen op rust heel belangrijk. 

Zwakte

In de danswereld wordt rust vaak gezien als zwakte, maar rust moet worden aangemoedigd als een positief element dat de kwaliteit van het dansen verhoogt. Slaap, ontspanning en recreatie zijn belangrijk bij het herstellen van intensieve training en moeten zeker in je rooster voorkomen.

Naast dit advies is het ook belangrijk om je kennis te vergroten over het belang van rust en herstel voor positieve ontwikkeling in je dansen.

Wat moet je weten:

 • Regelmatig hydrateren. 
 • Verhoog de trainingsintensiteit geleidelijk en wissel af tussen werk- en rustperiodes.
 • Streef ernaar om elke nacht voldoende slaap te krijgen 

Voor scholen is het belangrijk om te begrijpen dat rust essentieel is voor het verbeteren van de prestaties en het verminderen van blessures.

Elke vorm van rust die wordt genoemd, heeft zijn eigen voordelen, maar het is afhankelijk van de situatie van de danser wat voor soort rust nodig is of hoe lang deze periode van rust zou moeten zijn. Duidelijk is dat als dansers goed rusten dit aanzienlijke mogelijkheden voor herstel kan bieden, het is zeker geen zwakte.

Docenten

We weten nu dat rust gunstig is voor het lichaam om te herstellen en voor te bereiden op meer uitdaging. Ideaal zou zijn als je als danser tijdens een les tekenen van vermoeidheid vertoont, 

je de tijd moet krijgen om te stoppen, even te rusten, te hydrateren en dan terug te keren naar de les. Maar de docenten zelf moeten zichzelf ook tijd gunnen om te rusten en te herstellen. Het is belangrijk om te onthouden dat elk dansend lichaam anders is. Of het nu professioneel, amateuristisch, recreatief of als docent is, de behoefte van de danser en de duur van rust- en herstelperiodes zullen onvermijdelijk variëren maar bovenaan blijft staan dat het voor iedereen nodig is.

Tips & tricks

In het boek Safe Dance practice staat onderstaande lijst en daar kan ik me helemaal in vinden:

 • Effectieve rustperioden kunnen resulteren in verbeterde kracht, stemming, vitaliteit, flexibiliteit, energieniveaus, cardiorespiratoire fitheid en algehele kwaliteit van de prestaties.
 • Meer betekent niet altijd beter – korte rustperioden moeten worden opgenomen in intensieve lessen en repetities om vermoeidheid te voorkomen.
 • Vermoeidheid is een van de meest voorkomende oorzaken van letsel en kan worden verminderd met effectieve rustperioden.
 • Verhoging van de training moet geleidelijk gebeuren en gepaard gaan met rust en herstel om de prestaties te verbeteren en overtraining te voorkomen.
 • Overtraining is een aandoening met veel symptomen, waaronder ernstige vermoeidheid, ziekte, depressie, een laag zelfbeeld en verlies van fysiek vermogen. Het komt het meest voor bij hoog presteerders, mensen met perfectionistische neigingen en mensen die zeer gemotiveerd zijn.
 • Rustperioden dienen binnen het dag-, week- en jaarrooster van de dansers te worden ingepland met periodisering en afbouwperiodes.
 • Het wordt aangeraden dat dansers een andere interesse of hobby hebben die niet aan dans gerelateerd is om effectieve vrije tijd toe te staan.
 • Dansers en dansdocenten moeten worden voorgelicht over de ernstige gevolgen

van vermoeidheid en overtraining, evenals de voordelen van rust en herstel, om deze effectief te begrijpen en toe te passen in de praktijk.

 

Na het lezen van bovenstaande is mijn advies voor nu: Blijf lekker op je strandbedje liggen, en rust goed uit.

 

Wil je ook na de vakantie in de zen mode blijven boek dan een gratis Spitzuurtje in op de website.

 

Fijne vakantie allemaal!

Bron: Safe Dance Practice By Quin, Edel, Rafferty, Sonia, Tomlinson, Charlotte

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

 • Grootste ambitieuze, realistische doelen
 • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
 • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
 • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
 • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!