Meer planten:)

Hoewel we allemaal baat kunnen hebben bij het toevoegen van meer planten aan ons bord, hangt het van verschillende factoren af ​​of een veganistisch dieet haalbaar is voor een danser.

Voordat je doorleest wil ik je even zeggen dat een van mijn peilers heel belangrijk is om in je achterhoofd te houden: Bio-Individuality. Luister naar jouw eigen lijf pas toe wat vour JOU wel of niet werkt, het is voor iedereen anders. Voor de een werkt een vegan dieet wel en voor iemand anders niet. There is no good or bad.

Vanwege de beperkende aard van veganistische diëten, moeten dansers nadenken  of het praktisch is om te implementeren. Het is zeker te doen, maar een paar overwegingen moeten goed bekeken worden.

Vegan gaan

Zoals ik ook in mijn boek schreef, hoor je steeds vaker dat dansers ‘vegan gaan’. Als je hier duidelijke beweegredenen voor hebt en je voelt je er prettig bij, dan is het zeker iets waar je voor kan kiezen.

Is het eigenlijk weer een ander woord voor ’weinig eten’ en afvallen, dan is het een ander verhaal. Hetzelfde geldt voor vegetarisch. Maak dus een weloverwogen keuze. Als je keuze is gebaseerd op gezonder zijn, je lichaamsbouw veranderen of omdat een andere danser het doet, denk er dan nog even iets langer over na. Ben je bezorgd om het milieu en het welzijn van dieren of heeft het met je geloofsovertuiging te maken, dan kan dit een juiste keuze zijn voor jou, mits op de juiste manier toegepast.

Wat is veganisme eigenlijk?

Een veganist wil dat dieren zo min mogelijk lijden en kiest er daarom voor om geen vlees te eten, maar ook om geen producten te gebruiken die van dieren afkomstig zijn. Ze kiezen zelfs voor het niet dragen van kleding waarvoor dieren zijn gebruikt. Ze willen een leven leiden dat diervriendelijk is.

Het verschil tussen een vegetariër en een veganist is dat een vegetariër geen vlees eet. Een veganist doet alles op de plantaardige manier. In beide gevallen is het prima als je weet wat je moet eten om toch alle nodige bouwstoffen binnen te krijgen en als het een weloverwogen keuze is. Je kan niet zomaar alle dierlijke producten van je boodschappenlijst schrappen en alleen eten wat er dan overblijft. Je moet ze vervangen door een alternatief.

Dierlijke proteïnen bieden alle essentiële aminozuren die je nodig hebt voor spieropbouw. Ook hebben ze een grote diversiteit aan mineralen en vitaminen die je lichaam echt nodig heeft.

Als je toch besluit om plantaardig te eten, dan is het goed om in je achterhoofd te houden dat je de volgende dingen op een andere manier aan je dieet toevoegt. Als je volledig plantaardig eet, krijg je van onderstaande zaken te weinig binnen. Je zult dit, helemaal als danser, dus echt aan moeten vullen. Doe dat niet door klakkeloos supplementen te gaan slikken, maar kijk of je de voedingsmiddelen uit de onderste laag van de piramide kan halen.

  • Vitamine B1, B2, B12
  • Eiwit
  • Calcium
  • IJzer

Je kan vitamine B1, B2 en eiwitten als veganist halen uit peulvruchten, tofu, tempé, noten, pinda’s, pitten en zaden. B12 wordt meestal wel als supplement genomen, omdat dit lastig ergens anders uit te halen is. Het zit in bepaalde zeewieren, maar daar moet je dan wel heel veel van eten en het vult absoluut niet.

Alternatieven voor eiwit zijn onder andere volkoren graanproducten. Een goede combinatie is peulvruchten met granen. Het is belangrijk om te combineren.

Om je ijzer op peil te houden, is het ook goed om fruit te eten. In fruit zit vitamine C. Vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam het ijzer beter opneemt. Verder kun je volkoren granen, couscous, zilvervliesrijst, volkorenpasta en groene bladgroenten eten.

Als laatste is het goed om aandacht te schenken aan vitamine D en ervoor te zorgen dat je geen jodiumtekort krijgt.

Geen sinecure

Zoals je ziet is ‘vegan gaan’ geen sinecure. Zeker niet als danser. Als je er echt serieus over nadenkt, dan is het goed om een diëtist (als die er is) om advies te vragen. Het is echt belangrijk dat je alle broodnodige voedingsstoffen binnenkrijgt om goed te kunnen presteren.

De voedingsbehoeften van een danser zijn hoger dan die van de gemiddelde persoon. Dit geldt met name voor jongere dansers die nog groeien. Dansers willen graag alles proberen als het hun prestaties en fitheid kan verbeteren, wat prima is maar het moet wel goed geinformeerd gedaan worden.

Research?

Er is tot op heden weinig onderzoek gedaan naar veganisme onder dansers. Maar toch weten we dat vegetarische atleten een groter risico lopen op de eerder genoemde voedingsproblemen. 

Hoewel er geen specifiek onderzoek is verricht naar dansers, kunnen we stellen dat de fysieke voedingsbehoeften van een danser vergelijkbaar zijn met die van een topsporter. Echter, de gevoeligheid van dansers voor problemen met eten maakt het des te belangrijker dat zij bij het kiezen van een veganistische levensstijl de hulp van een diëtist inschakelen. Op die manier kan ervoor worden gezorgd dat het dieet niet alleen het fysieke, maar ook het mentale welzijn van de danser ondersteunt.

Veelvoorkomende valkuilen

Niet genoeg eten

Als je  de hele dag door te weinig calorieën eet, riskeer je o.a., vitamine- en mineraaltekorten. Omdat de hoeveelheid van een voedingsstof die het lichaam kan opnemen en gebruiken minder is van plantaardig voedsel in vergelijking met dierlijk voedsel, is overvloed de sleutel voor plantaardige dansers. 

Bevorderen van verstoord eetgedrag

Aangezien veganistische en vegetarische levensstijlen technisch restrictief zijn, is het belangrijk om je intentie te beoordelen. Stel jezelf de vraag: “Waarom kies ik voor deze levensstijl?” Als je controle zoekt of je lichaamsgewicht wilt manipuleren, dan zullen je intenties je waarschijnlijk op een onhoudbare weg leiden.

Ontbijt ideëen

Na al deze belangrijke informatie hier gewoon even wat heerlijke vegan ontbijtideetjes om te proberen.

Smoothiebowl met bosvruchten en cacao

(2 personen)

200 mlrijstmelk

250 gbevroren rijpe banaan

100 gdiepvries frambozen

2 tlrauwe cacao

50 gverse blauwe bessen

60 gverse frambozen

2 elkokossnippers

1 takjeverse munt

Doe de rijstmelk, bananen en frambozen in de hoge beker van de staafmixer en pureer tot een smoothie. Verdeel de smoothie in een portie per persoon en meng de cacao door de helft van de porties. Schenk de helft van beide porties tegelijkertijd in een kom zodat je 2 duidelijke helften krijgt. Maak nog zo’n smoothiebowl. Garneer de smoothiebowls met de bessen, frambozen, kokos en munt.

Vegan overnight oats met banaan en kiwi

(2 personen)

1 banaan

90 g volkoren havermout

½ tl kaneel

250 mlsojadrink ongezoet

1 kiwi

Prak de bananen fijn. Roer de havermout met de banaan en kaneel door de sojadrink tot alles goed gemengd is.

Verdeel over de glaasjes of potjes. Dek af en laat 1 nacht in de koelkast staan.

Snijd de kiwi in blokjes en verdeel over de glaasjes/potjes en serveer.

 

Bron: SPITZ, to the point nutrition & Allerhande

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

  • Grootste ambitieuze, realistische doelen
  • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
  • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
  • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
  • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!