Afbeelding: Copyright: Ingeborg Bosch, Past reality integration (PRI) www.prionline.nl

 Andere dansers zijn beter dan ik

“Ik ben niet goed genoeg. Er mankeert iets aan mij. Andere dansers zijn veel beter dan ik”, echt waar. Als dit je bekend in de oren klinkt lees dan snel verder. Al deze uitspraken die je tegen jezelf zegt zijn allemaal beperkende overtuigingen; Allemaal valse waarheden die je jezelf hebt wijsgemaakt. Waar komen ze toch vandaan en belangrijker, hoe kom je er vanaf. 

 Beperkende overtuigingen

Wat zijn eigenlijk beperkende overtuigingen? Het  zijn diepgewortelde gedachten, gebaseerd op ervaringen uit het verleden, die ons nog steeds tegenhouden in het heden.

 Aandacht

Als je klein bent is er nog niets aan de hand. Je krijgt alle aandacht. Maar er komt een tijd dat dat verandert. Er komt een moment dat je moet concurreren met anderen, bijvoorbeeld je broertjes of zusjes, en als je naar school gaat komt ook nog het moment dat je wordt beoordeeld. En dat is zeker ook zo in het dansvak. Vroeg of laat  kom je in een emotionele situatie terecht. Je kan verdrietig, angstig of boos worden. 

Op die emotionele momenten ga je een conclusie trekken en dat is stap één in het ontstaan van beperkende overtuigingen. 

 Na de conclusie komt de volgende stap en dat is perceptie (zie illustratie). Je gaat overal om je heen situaties zien die lijken op situaties waarin je het niet goed doet of niet goed genoeg bent en gaat dat zien als de waarheid; zie je wel, het is echt zo.  Als derde heb je dan een emotionele reactie Je wordt verdrietig, angstig of boos. Vervolgens krijg je daar dan weer gedachten over. Je gaat piekeren  over jezelf. 

Daarmee komen we bij de laatste stap: Gedrag. Je zorgt ervoor dat je onzichtbaar bent voor de buitenwereld en gaat je onzeker gedragen. Op deze manier versterk je je belemmerende overtuigingen. Je denkt dat wat jij jezelf vertelt ook echt waar is. Je bent heilig overtuigd van deze waarheid, je zit in een cirkel van valse verhaaltjes die je maar blijft bevestigen.

 Verschil tussen een overtuiging en een feit

Is er weleens een situatie geweest  waarbij je dacht dat er iets gebeurde, wat uiteindelijk anders bleek te zijn dan wat er werkelijk gebeurde?

We reageren vaak snel op dingen op basis van aannames. Deze aannames zijn geworteld in de overtuigingen die we hebben over onszelf, over anderen en de wereld om ons heen.

 Het kan een heel handige oefening zijn om eens te noteren wat er werkelijk gebeurde en wat je denkt dat er is gebeurd. Vaak halen we deze twee dingen door elkaar en behandelen we onze overtuigingen alsof het feiten zijn. Maar wanneer we de dingen beginnen te zien voor wat ze zijn, ontstaat de kans dat je perspectief verandert en je dingen gaat zien voor wat ze werkelijk zijn.

 Dagboek

Pak eens een stuk papier, of je dagboek,  maak twee kolommen, één met feiten en een met overtuigingen. Laat eens wat  situaties of gedachten de revue passeren. Scheid vervolgens de feiten van de overtuigingen en schrijf ze in de juiste kolom. Als iets 100% aantoonbaar is, is het een feit. Als je je eigen “draai” aan een scenario geeft op basis van aannames, is dat een overtuiging.

Jouw overtuigingen over jezelf zijn je grootste zwakte, maar tegelijkertijd ook je grootste kracht. Lees deze 5 stappen. Zet je kracht in om onderstaande 5 stappen te implementeren en je beperkende overtuigingen te overwinnen

  1. Erken de overtuiging.

Voordat je een negatieve en onproductieve gedachte kunt vervangen, moet je weten wat het is en erkennen dat het een rol speelt in de manier waarop je denkt en handelt. Kijk naar je lijstje uit je dagboek en kijk of je daar kan zien wat de grootste overtuiging is en erken dat dan ook. Alleen als je de beperkende overtuiging erkend kun je er ook wat aan doen.

  1. Zoek de bron.

 Zoek  waar en hoe je de overtuiging hebt ontwikkeld. Dat kan echt heel erg ver terug gaan in de tijd. “ Ik ben niet goed genoeg” kan misschien wel ontstaan zijn in je kindertijd. Ga hier even rustig voor zitten. Doe je ogen dicht en probeer vroegere situaties voor ogen te halen waarin de overtuiging ontstaan zou kunnen zijn.

  1. Overwin beperkende overtuigingen. Stel jezelf eens de volgende vragen 
  • “Is het echt waar?” Misschien is je overtuiging voor een deel waar. Je hebt het in ieder geval altijd voor waar aangenomen.
  • “Kun je voor 100% zeker weten dat het onder alle omstandigheden altijd waar is?” Misschien is iets in een bepaalde omgeving wel waar, maar in een andere omgeving helemaal niet.
  • “Hoe voel je je hierbij?” Misschien voel je je er helemaal niet prettig onder, maar heb je het nu eenmaal voor waar aangenomen.
  • “Wie zou je zijn zonder die overtuiging?” Negen van de tien keer merk je: Het zou wel fijn zijn als ik niet meer de overtuiging zou hebben dat ik niet goed genoeg zou zijn. 
  1. Creëer een nieuwe overtuiging. Een beperkende overtuiging is gewoon een zin die je voortdurend tegen jezelf zegt. Bijvoorbeeld: “Ik ben niet goed genoeg.” In feite heb je dan een negatieve affirmatie.  Je kunt daar ook een positieve affirmatie tegenover zetten. Bijvoorbeeld: “Ik ben goed zoals ik ben”. Of: “Ik ben een mooi mens.” Zeg dat voortdurend tegen jezelf zodat het een nieuwe overtuiging wordt.
  2. Overwin beperkende overtuigingen. Doe “alsof” en creëer bewijs van succes. Ken je het  gezegde fake it til you make it; dat is precies wat je hier gaat doen. Doe alsof de nieuwe overtuiging waar is. En voel hoe dat voelt. Blij dit , net als bij de nieuwe affirmatie, zo vaak mogelijk herhalen.

 Probeer deze 5 stappen eens een tijdje uit en kijk wat er gebeurt.

Als je leert om door een andere bril te kijken en jezelf een ander verhaal te vertellen, dan ga je op een gegeven moment ook de bevestiging van dat andere verhaal zien, en dat is wat we willen.

Kom je er zelf niet uit dan kan ik je begeleiden. Plan een inspiratiesessie met me in dan kijken we samen hoe je van je beperkende overtuigingen af kan komen. Believe me, het levert je enorm veel op.

Bron: https://psychologievansucces.nl/beperkende-overtuigingen-hoe-kom-je-er-van-af/ IIN, Tony Robbins, Byron Katie

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

  • Grootste ambitieuze, realistische doelen
  • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
  • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
  • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
  • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!