Zon

Zelf zit ik meestal in de zon met oud en nieuw. Als je op een tropisch eiland goede voornemens maakt dan ziet alles er rooskleurig uit. Als je hier dan weer op Schiphol loopt in de kou, moet je van goede huize komen om niet gelijk in een dip te schieten. Gelukkig weet ik wat ik moet doen om mijn doelen in ieder klimaat te bereiken en dat wil ik jou ook leren.

2023

Aan het einde van het jaar komen er altijd allerlei lijstjes voorbij. Naar welke muziek werd dit jaar het meest geluisterd, wat voor kleding trends waren er, wat is er allemaal gebeurt in de wereld. Automatisch kijk je dan zelf ook vaak even terug naar hoe je jaar is gegaan. Je kijkt zeker ook vooruit, welke doelen staan er voor 2023 op je lijstje? 

Stof happende fitness gadgets

Of je nu een of meerdere doelen hebt, het is helaas vaak zo dat een aantal weken of maanden later de plannen op de achtergrond raken. Al je aangeschafte pilates ballen, ringen, rollen, yoga matjes en you name it liggen in een hoek stof te happen en dat geweldige nieuwe dieetboek heeft de keuken alweer verlaten.

Hoe kan het dat we, als we een doel hebben, in het begin enorm gemotiveerd zijn en het dan toch vaak anders loopt? Waren de doelen niet realistisch, wilde je te snel resultaat, had je geen geduld. Het kan ook zo zijn dat je gewoon geleidelijk weer terug bent gevallen in je oude patroon zonder het te merken. 

Waarom lopen goede voornemens anders?

Ik ben helemaal voor groots dromen. Dat heb, en zal ik zelf ook altijd blijven doen. Maar soms zijn we zo gefocust op het einddoel van de droom dat we meer onzekerheid en stress creëren, uit angst dat we ons doel niet kunnen bereiken. We hebben verwachtingen van hoe goede voornemens voor het nieuwe jaar eruit zouden moeten zien – 10 kilo afvallen, minder calorieën eten, meer naar de sportschool – maar we realiseren ons te weinig  dat die dingen allemaal aanpassingen in je levensstijl met zich meebrengen. Je kan geen enorme veranderingen krijgen zonder er iets voor te hoeven doen. Meer naar het proces kijken ipv het einddoel is al iets waar je mee kan beginnen.

Positiviteit 

Wat je vervolgens kan aanpakken is het hebben van een positieve mindset. Je baalt ervan dat je de  “nieuw jaar, nieuwe ik!” trend, waarmee we vrijwel elk jaar worden gebombardeerd, niet vol hebt kunnen houden. Je bent streng voor jezelf en ook teleurgesteld. Het is wel belangrijk dat je toch positief blijft.

In plaats van “Waarom lukt het me niet?” kun je je ook afvragen: “Wat kan ik doen om deze keer mijn doel te halen? Hoe blijf ik op het goede spoor?” Naast deze twee punten kunnen onderstaande tips je ook helpen. om het hele jaar op het goede spoor te blijven:

  • Doe even een stapje terug zodat je het grote plaatje weer ziet

Soms loop je vast en dat zorgt ervoor dat je het grote plaatje niet meer ziet. Kijk weer eens echt naar wat je hoopt te bereiken met je gestelde doelen. Doe een stap terug en kijk er opnieuw naar. Waarom heb je deze doelen gekozen destijds, kloppen ze nog steeds met wat je wil bereiken? Misschien zie je dat je dingen aan moet passen en dat is prima. Maak weer even een visionboard voor jezelf om the big picture te zien.

  • Focus op de positieve punten

Het is altijd makkelijker om je een mislukkeling te voelen, vooral als je de doelen die je hebt gesteld niet haalt. In plaats van stil te staan ​​bij wat je nog niet hebt bereikt, is het heel erg belangrijk om te zien wat je wel hebt gedaan. Door je te concentreren op wat je wel hebt bereikt, kun je je vertrouwen hernieuwen om weer op het goede spoor te komen voor je oorspronkelijke voornemens.

  • Deel je doel op in kleine behapbare stukjes

Er zijn doelen die er bijna standaard voor zorgen dat je faalt. Doelen die niet uitvoerbaar, niet realistisch of zinvol zijn. Ik maak mijn doelen altijd S.M.A.R.T (Meer lezen in SPITZ ) In plaats van te zeggen dat je dit jaar “gezonder” gaat worden, wat heel vaag is, kun je een schema maken waarin staat dat je twee tot drie dagen per week (je schrijft de exacte dagen op) vegetarisch eet. Met dit type doel kun je je voortgang volgen en dat is wat je wil. Een doel is op deze manier uitvoerbaar, realistisch en zinvol.

  • Vind jouw Tribe

Steun van familie, vrienden, collega’s en professionals kan je helpen je goede voornemens na te komen. Het is enorm zinvol om verantwoordelijk te worden gehouden. Het delen van je  intenties met anderen, gaat je helpen je doel te bereiken. 

  • Heb geduld 

Alleen omdat je je doel in de eerste periode niet bereikt, wil nog niet zeggen dat je ook op langere termijn gedoemd bent ze te halen. Als je je doelen opnieuw bekijkt, vergeet dan niet om geduld te hebben met jezelf en het proces. Het aanleren van een gewoonte kan drie dagen tot drie weken duren: wees geduldig, je komt er echt wel.

Begeleiding

Gewoonten die al langere tijd in je systeem zitten, veranderen niet van de een op de andere dag. Verandering kost tijd en toewijding. Wees geduldig met jezelf en onthoud waarom je in de eerste plaats doelen hebt gesteld (Lees de vorige blog hierover) . Het kan wat langer duren, maar het bereiken van doelen is geen race. Healthcoaches kunnen je begeleiden bij het maken van doelen en je leren hoe je ze kan bereiken, door middel van meetbare stappen Een healthcoach houdt je verantwoordelijk voor de acties die je bedenkt en dat is wat de kans van slagen enorm vergroot. Ga er dit jaar gewoon ook voor, niets is onmogelijk. Ik wil je heel graag helpen bij het halen van alle doelen waar je van droomt.

 

Wat je doelen voor het nieuwe jaar ook mogen zijn, Ga ervoor. 

 

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

  • Grootste ambitieuze, realistische doelen
  • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
  • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
  • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
  • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!