Dunner dan dun
Ik dacht tot vijf jaar geleden alleen maar aan eten en dun zijn. Mijn idee was gewoon heel erg simpel. Als je dun bent, dan is het leven geweldig, mooi en ben je de beste danser en dat vindt de hele wereld ook. Nooit zou ikzelf bedacht hebben dat er zoveel meer dingen in het leven zijn die ook te maken hebben met gelukkig zijn. Het draait niet alleen om wat je wel of niet in je mond stopt. Tijdens mijn healthcoach opleiding zijn vele mooie voorbeelden voorbijgekomen over dit onderwerp, maar het volgende verhaal is zeker blijven hangen en maakt in een oogopslag duidelijk dat er naast voeding zoveel meer belangrijk is in het leven.
Wijn en sigaretten
Het ging over een arts die tegen een cardioloog zei dat er in zijn dorp niet of nauwelijks hartproblemen waren. Vrijwel iedereen overleed aan ouderdom. De cardioloog onderzocht wat er zo speciaal was. Hij kwam er gaandeweg achter dat de mensen vet aten, wijn dronken en vaak ook rookten. Hij is toen naar hun genen gaan kijken, maar hier vond hij niets bijzonders. Toch waren ze veel minder ziek dan mensen uit een gemeenschap die iedere ochtend keurig hun groene smoothies dronken, veganistisch leefden en mediteerden, een groep dus die ogenschijnlijk heel erg gezond bezig was. Na langdurig onderzoek kwamen ze erachter dat de eerste groep zich bevond in een staat die ‘relaxation response’ heet.
Relax
In essentie is de relaxation response de tegenhanger van de flight or fight respons, die in werking treedt op het moment dat we onder druk staan. Wanneer we in de actiemodus zijn, komt er een aantal stresshormonen vrij, stijgt onze bloeddruk en hartslag, vernauwen de vaten, verhoogt de spierspanning en zijn we klaar om in actie te komen. Superhandig als je in echt levensgevaar bent, maar … ons lichaam maakt geen verschil tussen echt (levens)gevaar of de stress die je ervaart doordat je hard moet werken, steeds maar dun wilt zijn en de daarbij horende dieetstress. Eigenlijk alles wat een gestrest gevoel oplevert. Het tegenovergestelde daarvan is de relaxation response. Die brengt je lichaam tot rust: bloeddruk en hartslag dalen, je spieren ontspannen zich en je immuunsysteem krijgt een boost waardoor het lichaam zich weer kan herstellen.
De ‘ongezonde’ groep woonde in een gemeenschap waar mensen een baan hadden waar ze blij mee waren. Als een kind ziek was en iemand had oppas nodig, dan waren er altijd ouderen die op het kind konden passen. Als ze thuiskwamen van hun werk, dan gingen ze altijd even langs bij een van de mensen in de gemeenschap, gezellig een drankje drinken, of ze aten samen met meerdere generaties aan tafel. Ze ondernamen samen diverse activiteiten, hetzij vanuit de kerk, hetzij in een ander soort verenigingsverband. Oudere generaties leefden samen met de jongere. Er was weinig eenzaamheid en iedereen was er voor elkaar.
Leden van de ‘gezonde’ groep hadden stress om hun carrière. Als een kind ziek was en er was geen opvang, dan was daar stress over. Ze leefden, ondanks hun gezonde leefstijl, in een constante staat van stress en dus in de fight or flight mode.
Geluk had hier dus helemaal niets met eten te maken. De mensen hadden vrienden en familie, ze waren blij met hun carrière, er was plezier en ontspanning. Allemaal zaken die ertoe bijdragen dat iemand gelukkig is.
Een veel gehoorde uitspraak tijdens mijn opleiding tot healthcoach was: Je kan alle broccoli in de wereld eten, maar als je relatieproblemen, geldproblemen of carrièreproblemen hebt, dan moet je daarmee aan de slag alvorens je naar je voeding
kijkt. Vaak wordt eten ‘gebruikt’ om een disbalans op andere vlakken recht te breien.
Meer balans
Bij dansers ligt de nadruk uiteraard op fysieke activiteit en creativiteit, maar hoe zit het met de andere gebieden? Het in balans brengen van deze gebieden zorgt ervoor dat je een veel blijer mens ben en dat sijpelt dan weer door in de rest van je leven. En dus ook in je dansen. Als je de meeste tijd in je leven spendeert aan dingen doen waarvan je blij wordt en waar je energie van krijgt, dan heeft dat ook effect op je eetpatroon en je relatie met voeding.
Er zijn zoveel verschillende aspecten in het leven. Het is verstandig om al deze aspecten regelmatig even onder de loep te nemen en te evalueren. Zoals altijd ben ik heel erg voor een individuele aanpak en is het mijns inziens belangrijk dat je kijkt naar wat er in je leven voor jou belangrijk is. Er zijn veel verschillende modellen die steeds terugkomen. Ik heb gekozen voor het levenswiel, omdat ik vind dat je in één oogopslag kan zien op welk vlak meer balans nodig is. Je wil graag dat de diverse aspecten in balans zijn, zodat je een gelukkig en gezond leven kan leiden en je je volledig op dansen kan richten.
Levenswiel
Om te bepalen aan welk gebied je op dit moment de meeste aandacht zou willen schenken is het nodig om inzicht te krijgen. Als het de eerste keer is dat je dit doet kun je gewoon de gebieden nemen die in onderstaande cirkel staan.
Zet een stip bij het cijfer wat voor jou op basis van belangrijkheid op dit moment in je leven geldt. Als je 1 kiest dan doe je hier echt niets mee en 10 is het andere uiterste. Neem je tijd, denk goed na, wees eerlijk en positief.
Vul nu nog een keer de cirkel in en geef nu cijfers voor wat je zou willen dat het zou zijn. Zijn er dingen die je zo al kan bedenken die je zou kunnen doen om een hoger cijfer te creëren? Je kan na het invullen doelen en actiestappen bedenken om van het ene naar het andere cijfer te komen.
Na deze opdrachten is duidelijk welk aspect in je leven meer aandacht verdient. Samen met mij werken aan je doelen en actiestappen? Boek een inspiratie sessie en dan gaan we er samen voor.