Opkomende audities
Artez januari 2023-maart 2023. Codarts 4,5 en 6 april 2023. Lucia Marthas februari 2023-april 2023, ATD januari -april 2023.
Dit zijn enkele audities die eraan zitten te komen waar je misschien al een hele tijd naar uitkijkt. Dit is waar je- bijna je hele leven- zo hard voor hebt gewerkt, het moet NU gebeuren. Misschien zit je nog op de middelbare school en wil je naar een vooropleiding of studeer je dit jaar af en wil je naar een MBO of HBO opleiding. Het is altijd al je droom geweest om van dans je werk te maken en nu is je kans om de volgende stap te nemen.
Angst
De kans is groot dat je nog nooit een auditie hebt gedaan. Als je jong bent begin je met dansen bij een lokale dansschool. Je komt erachter dat dansen je passie is en gaat dan meerdere keren per week les volgen. Op sommige scholen moet je auditie doen voor een demoteam of selectie klas maar verder dan dat gaat het niet.
Bij het lezen van bovenstaande data zal er dan ook een bepaald angst gevoel naar boven komen. Iedereen die auditie gaat doen of in een auditie staat zal hetzelfde gevoel hebben. Ja, ook de dansers die eruit zien alsof dat niet zo is. Een beetje spanning is gezond maar als het je prestaties in de weg gaat staan dan is het goed om nu al te kijken naar wat je kan doen om de stress te minimaliseren.
Wat wordt er van je gevraagd
Audities voor dansacademies bestaan uit verschillende rondes. Bij de meesten krijg je in de eerste rondes les in verschillende dansstijlen om te zien of je techniek voldoende is en of je nog kan ontwikkelen. Daarnaast wordt er gekeken naar je motivatie en of je artistieke aanleg voldoende is; ben je creatief, ben je als maker origineel en heb je stijlgevoel. Als je dit allemaal hebt doorlopen is de laatste stap de fysieke/medische keuring. Hoe kan je jezelf hier nou, naast fysiek, ook mentaal goed op voorbereiden?
Positieve zelfpraat
De dansers die een workshop van mij hebben gevolgd weten dat ik een enorme voorstander ben van positieve zelfpraat. Hoe meer ik lees over mindset hoe vaker ik zie dat mensen die ervoor gestudeerd hebben ook aangeven dat je naast je lichaam trainen het ook belangrijk is om je mindset te trainen.
De Wellness Consultant voor NYCB, Linda Hamilton zegt ook dat de manier waarop je tegen jezelf praat er echt toe doet. “Als je voorspelt dat je gaat falen, kan je zo overstuur raken dat je je niet kunt concentreren, wat tot meer fouten kan leiden”, legt ze uit. Positieve zelfpraat daarentegen kan je helpen om je in staat te voelen om de taak aan te pakken. “Als je je te veel zorgen maakt, oefen dan om die gedachten te stoppen”, zegt Hamilton. “Vervang ze dan door iets constructiefs. Als al het andere faalt, bedenk dan wat je tegen je beste vriend zou zeggen, schrijf dat op en gebruik het op jezelf.’
What else?
Je volgt wekelijks meerdere lessen. Ga bij jezelf na hoe je over het algemeen in de lessen staat; heb je plezier, ga je positief om met correcties, groei je steeds een beetje meer? Als dat het geval is, probeer dat dan vast te houden voor de audities, je krijgt daar ook ‘gewoon’ les. Probeer eens een les(sen) terug te halen waarin je je echt waanzinnig goed voelde. Probeer te achterhalen waardoor dat kwam en neem dat mee in je voorbereiding voor een auditie.
Onderzoek
Doe vooraf onderzoek naar de school/scholen waar je auditie gaat doen zodat je weer waar ze voor staan, wat voor leerlingen ze naar op zoek zijn, waar hun leerlingen werkzaam zijn na de opleiding. Je kan jezelf hier dan op voorbereiden. Het onbekende creëert vaak stress door onderzoek te doen haal je dit weg. Wees ook realistisch. Doe geen auditie voor de Nationale Ballet Academie als je geen erg sterke balletdanser bent. Focus op je sterke punten en zoek daar de meest geschikte opleiding bij.
Nog meer tips
Naast bovenstaande hier nog een aantal tips die je toe kan passen:
- Neem mensen mee naar de auditie die je vertrouwt die je accepteren wat er ook gebeurt. Ze hoeven niet gek te zijn van dans. Ze moeten wel gek zijn op jou.” Als je in een onbekende omgeving bent, kan het nooit kwaad om een vriendelijk gezicht te zien.
- Ga visualiseren. Ga van tevoren de gehele auditie inbeelden, wat heb je aan, waar sta je , wat doe je. Wees zo gedetailleerd mogelijk. Ik heb dit zelf heel vaak gedaan en het geeft rust en zelfvertrouwen.
- Soms wordt je gevraagd om een solo te doen. Dit kan voor velen een zenuwslopend iets zijn. De andere optie die voor sommigen nog enger is, is dat je één voor één moet dansen. De enige manier om hier beter in te worden, is door te oefenen. Je zal je niet alleen meer op je gemak voelen na veel oefenen, maar je zal uiteindelijk ook je eigen persoonlijke stijl ontwikkelen. Neem je oefen momenten op zodat je ervan kan leren en groeien en er zelfvertrouwen door te krijgen.
- Ga lessen volgen in een andere omgeving met andere mensen om je heen in dansstijlen die je niet vaak doet. Kom je dan op een auditie dan is deze situatie niet compleet nieuw, ben je er al aan gewend.
“You never fail. You win or you learn”
We hebben geen controle over de beslissingen die achter gesloten deuren op academies plaatsvinden, dus het beste wat je kan doen is je goed voorbereiden en na een auditie, loslaten en doorgaan met je dag. Ook al is dat misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Ga auditie doen op meerdere scholen. Hoe meer je auditie doet, hoe groter je kansen zijn om je vaardigheden aan te scherpen en uiteindelijk ergens aangenomen te worden.
Toi toi toi en onthoudt: You never fail; you win or you learn. Zou je het fijn vinden om na het lezen van bovenstaande nog extra begeleiding te krijgen, neem dan contact met me op.
Bronnen: www.Dancespirit.com, https://www.corps-de-ballet.org/honorary-members/linda-hamilton-phd/