Sport Voedingspiramide ontwikkeld door de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland (VSN) ism NZO
Herken je dit: Je komt in de avond soms, na een dag trainen, lesgeven en misschien ook nog repeteren, helemaal kapot thuis en hebt enorme honger maar het is eigenlijk te laat om nog te gaan eten?
Soms ben je zo druk dat je vergeet te eten. Je neemt tussendoor maar even snel een energie reep maar daar kun je dit drukke rooster niet op volhouden, dat weet je eigenlijk zelf ook wel.
Het zal niemand vreemd in de oren klinken als ik zeg dat voeding enorm belangrijk is. Je hebt de hele dag les, je geeft misschien daarnaast in je vrije tijd zelf al les of zit in shows waar je naast je opleiding voor moet repeteren tot laat in de avond en weekenden. Een druk en fysiek intensief rooster. Je hebt energie nodig om dit allemaal te kunnen doen. Het is geen hogere wiskunde om te weten dat je voldoende moet eten om deze energie tot je te nemen. Over het algemeen eten dansers te weinig. Dat kan komen door je drukke rooster. Je hebt het zo druk dat je gewoon vergeet te eten en pas denkt ‘nu moet ik iets eten’, als het al heel laat is. Je eet dan niet of gaat snacken. Het kan ook zijn omdat je dun wil worden/blijven.
Denk eerst eens na over het aantal uren dat je fysiek actief bezig bent per dag. Een les duurt vaak 1.5 uur. Je hebt een aantal lessen per dag. Je zit dan al snel op 4.5 uur beweging. Als je bedenkt dat vrouwelijke studenten in 2.5 uur al 2500-3000 calorieën verbruiken en mannelijke studenten 3000-3700 dan kun je niet in een app in gaan voeren dat je maar 1600 calorieën wil eten op een dag. Dansen is hetzelfde als topsport. Een topsporter heeft 2 tot 5x zoveel energie nodig als mensen die niet sporten. Als je te weinig eet zal dat je prestaties verminderen en de kans op blessures verhogen. Naast een goede basis van Koolhydraten, proteïne en vetten heb je ook nog inspanning specifieke voeding nodig voor het leveren van topprestaties.
Een handig hulpmiddel is de sport voedingspiramide ontwikkeld door de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland (VSN) ism NZO. Je kan in de piramide heel goed zien hoe je voeding opgebouwd zou moeten zijn. De basislaag is eigenlijk alles uit de schijf van 5. Als je de drie Macro’s in goede balans tot je neemt dan zit je goed. Deze balans is per persoon anders. Uitproberen is de enige manier om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. De tweede laag is dan die sportspecifieke voeding laag. Als je zo intensief beweegt als een danser dan is de basislaag niet altijd voldoende. Je hebt tussendoor voedzame drankjes en snacks nodig. Toen ik trainde voor de marathon vond ik de kant en klare gelletjes heel erg lekker en makkelijk te nemen, ze liggen niet zwaar op de maag en geven je weer voldoende energie. Ik had toen niet de tijd om zelf snacks te maken dus dit was de perfecte oplossing.
De punt van de piramide bestaat uit supplementen, als je denkt dat je daar te kort van hebt dan is het verstandig om met je arts te praten voordat je zelf dingen gaat kopen. Hij/Zij kan aan de hand van een gesprek of tests aangeven wat je kan nemen als aanvulling op je overige maaltijden. Gebruik je de piramide als hulpmiddel dan is het wel belangrijk dat je van breed naar smal werkt. Je kan niet denken, ik slik wel supplementen, dan word ik niet dik en krijg ik ook alles binnen. Je start met de volwaardige basisvoeding, kijkt hoe je je voelt en werkt dan zo naar boven al naar gelang de behoefte.
Probeer in het weekend te kijken naar je rooster om zo de eetmomenten in te plannen zodat je niet in de avond ineens denkt; goh, ik ben vergeten te eten en ik verga van de honger. Pak de piramide erbij en maak gewoon een plan. Je hoeft dan gedurende de week niet meer na te denken en gewoon te volgen wat je hebt opgeschreven.
Het is echt heel erg belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en geen dieten/schema’s van anderen te volgen. Wil je kijken wat voor jou het beste werkt om zo blessures te voorkomen en je prestaties te verhogen, plan een gratis sessie met me in zodat we samen kunnen kijken naar hoe we jou kunnen laten presteren op de toppen van jouw kunnen.