Wat te doen in de zomer?

Helemaal niks

Gisteren was ik bij de voorstelling Danseducatie Danst van  Fontys en vandaag ga ik naar de voorstelling van Dansgroep Haarlem. En als ik wil kan ik nog wel naar 10 eindvoorstellingen deze weken. Bijna alle opleidingen en studio’s zitten vol in de afronding van dit schooljaar.

Als ik dansers spreek na de voorstelling antwoorden ze unaniem, met een diepe zucht, op de vraag Wat ga je doen deze zomer: Helemaal niks:)

Terug naar nul?

Yes, de voorstellingen zitten erop. Eindelijk rust, een welverdiende vakantie waar je zo naar hebt uitgekeken. Maar te midden van alle ontspanning en avontuur komt ook de gedachte op: als ik 6 weken niks doe, dan moet ik  na de vakantie weer helemaal vanaf nul beginnen. Je bent net blij met  alles wat je hebt opgebouwd en wilt dit niveau niet zomaar ‘verliezen’. Maar tegelijkertijd wil je ook volop genieten van een fantastische vakantie. Dus, hoe pak je dat aan?

Wel of niet eten?

De eerste gedachte gaat vaak naar voeding. Tijdens vakanties was eten, of juist niet eten, altijd een uitdaging voor mij. In mijn hoofd speelde zich steeds hetzelfde dilemma af: het is vakantie, ik doe niks (Ook al deed ik natuurlijk wel vanalles, want niks doen dat kan toch niet?:) dan kan ik toch niet ‘gewoon’ blijven eten?. Ik dacht echt dat ik kilo’s zou aankomen. Die stress zorgde ervoor dat zowel mijn fysieke als mentale welzijn volledig uit balans raakte. En het duurde altijd veel te lang om die balans na de vakantie weer te herstellen. En dat levert, weet ik nu, veel meer ellende op dan te genieten van alles wat bij een heerlijke vakantie hoort, dus ook heerlijk eten.

Het draait allemaal om regelmatig en voldoende eten, de kleuren van de regenboog op je bord te zien, te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, veel water te drinken en bovenal: te genieten! Door deze benadering krijg je de voedingsstoffen die je nodig hebt en voorkom je dat je in een neerwaartse spiraal van restrictie en overeten terechtkomt.

Muscle memory

Als tweede denken dansers altijd dat als ze even niets doen ze alles wat ze hebben opgebouwd verliezen. Vaak denken ze op de all or nothing manier. Er zit zoveel meer tussen helemaal niets doen of de hele dag fysiek bezig zijn en daar moet je goed naar kijken.

Ik volg een danser op instagram die na 25 jaar weer de studio induikt om dansen weer op te pakken. Zelfs na 25 jaar zegt hij dat je lichaam gewoon weet wat het moet doen, het heeft het zo vaak gedaan. Ok, hij  moet natuurlijk wel aan de bak maar het is niet zo dat het niet meer goed komt als je even wat rust pakt. Zelfs na 25 jaar dus. 

Voorkomt blessures

In het boek Safe Dance practice staat ook nog eens goed uitgelegd waarom even rust nemen zo belangrijk is:

 • Effectieve rustperioden kunnen resulteren in verbeterde kracht, stemming, vitaliteit, flexibiliteit, energieniveaus, cardiorespiratoire fitheid en algehele kwaliteit van de prestaties.
 • Vermoeidheid is een van de meest voorkomende oorzaken van letsel en kan worden verminderd met effectieve rustperioden.

Stress

Als danser ontkom je niet aan af en toe enige dosis van stress. Wellicht heb je al gewoontes ontwikkeld om hiermee om te gaan, neem deze dan zeker ook mee op vakantie.

Stress zal onvermijdelijk deel uitmaken van je (dans) leven en dus ook van je vakantie en dat is niet erg.  Omgaan met stress is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Er zijn vele verschillende manier waarop je stress kan verminderen. Kies een manier die bij jou past. Ik geef er in deze blog een die je kan proberen.

Gezond de zomer door TIPS

 1. Probeer bewust te zijn van je voedingskeuzes en focus op het toevoegen van gezonde opties (Lees mijn blog over Crowding out, ja, daar is ie weer:)) aan je maaltijden. Zorg ervoor dat je voldoende groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten binnenkrijg. Hierdoor creëer je een verzadigend en voedzaam eetpatroon, waardoor er geen ruimte overblijft voor de verleidingen van lege calorieën. Op deze manier kan je genieten van je vakantie zonder je schuldig te voelen over je eetgewoonten. Ik vind het belangrijk dat je een gezonde relatie met voeding behoudt, waarbij je naar je lichaam luistert en jezelf toestaat te genieten van heerlijke maaltijden en lokale lekkernijen. 
 2. Ontdek een nieuwe manier van bewegen. Probeer eens iets compleet anders uit en ontdek hoe leuk het kan zijn! Ik kwam erachter dat ik dolgraag yoga doe, zwemmen heerlijk vind, suppen een avontuur is, skaten me een gevoel van vrijheid geeft en wandelen me dichter bij de natuur brengt. Bijna overal waar ik naartoe ga op vakantie, kan ik deze activiteiten wel doen. Dus, zelfs als je niet aan het dansen bent, kun je op deze manier toch in beweging blijven en plezier hebben (hoop ik).Verken nieuwe mogelijkheden en ontdek waar jij blij van wordt. Wie weet vind je wel een park met outdoor trainingsapparatuur of een super mooie hardlooproute. Voor yoga heb je helemaal niets nodig, dus je kunt het overal ter wereld beoefenen, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Veel hotels hebben zwembaden, dus een verfrissende duik is altijd een optie. Zwemmen is geweldig voor je lichaam en baantjes trekken kan ook nog eens wonderen doen voor je geest – een echte win-winsituatie.
 3. Meditatie is een geweldige manier om stress te verminderen. Heb je hier nog geen ervaring mee, neem dan gewoon een paar minuten om rustig in en uit te ademen. Wanneer je je bloeddruk voelt stijgen omdat er gillende kinderen in dezelfde rij staan en je merkt dat je spieren zich langzaam maar zeker steeds meer aanspannen, doe dan een volledige lichaamsscan ontspan elk deel van het lichaam terwijl je langzaam diep ademhaalt. De ademhalingstechniek die voor mij werkt is: adem in voor 4 tellen, houdt je adem vast voor 7 tellen en adem ut voor 8 tellen, dit herhaal je een aantal keer. Online kun je diverse technieken vinden, kies er een die het beste bij jou past.

 

SUMMER SPECIAL SERIE

Vakantie is noodzakelijk het is belangrijk voor je herstel op fysiek en mentaal vla. De dingen die bijdragen aan een effectief herstel zijn vrij eenvoudig: 

 • Rust
 • Voeding
 • Hydratatie. 

Ook super om gewoon vanaf je strandbed te doen is mijn SUMMER SPECIAL series met de onderwerpen::

 • Postief het nieuwe jaar in: https://eu1.course-flow.com/flow/1105491
 • Hoe maak je realistische doelen: https://eu1.course-flow.com/flow/1105518
 • Zorg goed voor jezelf: https://eu1.course-flow.com/flow/1105536
 • Voeding: https://eu1.course-flow.com/flow/1105527

 

Je krijgt waardevolle informatie, tips en oefeningen èn ook vertellen Adam Parson en Marjon van Grunsven wat zij in de zomer doen. Voor maar € 27,- per SUMMER SPECIAL ben je straks helemaal klaar voor een nieuw seizoen/schooljaar.

 

Als laatste voordat je op je strandbed kan gaan liggen:):

Ik geef aan het eind van de zomer een well-being4 dancers workshop op ZOMER DANS IMPULS (info binnekort op deze website) in Amsterdam en ik hoop jullie daar te zien.

 

FIJNE VAKANTIE!!!!

 

Bron: Safe Dance Practice By Quin, Edel, Rafferty, Sonia, Tomlinson, Charlotte

 

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

 • Grootste ambitieuze, realistische doelen
 • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
 • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
 • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
 • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!