Odin, Ekoplaza, Marqt

Je loopt in een biologische supermarkt en zoekt naar het meest gezonde eten, Je wil niet meer bezig zijn met diëten en uithongeren. Je gaat nu voor gezond, veel beter. En een voordeel is dat als je gezond eet je ook minder vreetbuien hebt en je dus ook niet dik kan worden, win, win. Je wil vanaf nu goed voor je lichaam zorgen zodat je topprestaties kan leveren. Als je jezelf uithongert gaat dat niet lukken daar ben je nu wel uit. Het roer gaat om, je loopt blij verder op zoek naar de meest gezonde voeding denkende eindelijk de oplossing te hebben gevonden.

Vegan

Je hebt ook besloten om Vegan ‘te gaan’. Veel dansers op school doen dit en die vallen nog af ook, en eigenlijk is dat nog steeds wat je ook het liefste wil. Je merkt de laatste tijd wel dat ook deze manier van leven veel tijd en energie in beslag neemt en dat je niet aan veel anders meer denkt dan….. Jawel, eten. Als je eerlijk bent is het gewoon weer een enorme obsessie.Dit was totaal niet de bedoeling.

Obsessie

Je dacht de juiste keuze te hebben gemaakt, maar nu gaat alle aandacht toch weer zitten in eten. Je ziet op tegen sociale events omdat je daar eten voorgeschoteld krijgt die je volgens je nieuwe lifestyle niet mag. Je merkt ook dat, net als voorheen, je compensatiegedrag weer terug komt. Wanneer er een keer niet aan de strenge voedingsregels wordt voldaan moeten de dagen erna in het teken staan van extra gezond, onbewerkt eten en naast school nog extra beweging. Je wil koste wat kost de gezondste danser op school zijn dus zet je schouders eronder en gaat gewoon door.

Orthorexia

De laatste tijd zie ik steeds meer dansers die leiden aan iets wat orthorexia heet. Het draait dan allemaal om het ‘gezonde’ gevoel en het ‘schoon’  zijn, maar ook weer heel extreem. Het gaat dan niet zozeer om hoeveel eten en om het gewicht maar wel om de  kwaliteit van de voeding: het moet zo gezond mogelijk zijn. Ik zie dat deze extreme regels leiden tot een heel erg eenzijdig eetpatroon. Dansers komen tekort aan belangrijke voedingsstoffen en dat leidt weer tot blessures. Ik zie ook dat deze manier van bezig zijn met eten problemen in het hoofd oplevert. Het perfectionisme steekt weer de kop op: “ wat mag ik wel eten, wat niet, wat is goed, wat is slecht, welke tijden moet ik eten“ en ga zo maar door. Ik zie dat, ondanks dat er niet uitgehongerd wordt, ook dit gedrag angst en stress oplevert en dat is echt niet fijn.

Jij bent uniek

Iedere keer als je een methode/dieet/way of living vindt waarbij je denkt; hiervan wordt ik dun, hiermee wordt ik gezond, hiermee wordt ik een topdanser dan zijn dit vaak methodes waarbij wordt gezegd wat je moet doen. En niet alleen jij maar eigenlijk iedereen en dat werkt dus niet. Zeg tegen een perfectionistische danser wat ze moeten doen en ze gaan er vol voor met obsessief gedrag als gevolg.

Hoe ik werk is samen met jou een plan op stellen dat specifiek voor jou is en door jou is gemaakt, met jouw omstandigheden en prioriteiten bovenaan de lijst. Een manier van leven die bij jou past is makkelijk vol te houden. Je hoeft er eigenlijk niet meer over na te denken, het zit in je systeem, hoe heerlijk klinkt dat? Ik leef zo en kan je vertellen dat het zoveel negatieve energie scheelt die je allemaal kan steken in je ontwikkeling als danser.

Albert-Heijn, Jumbo, Lidl

Je loopt  in de supermarkt. Vanavond het je een etentje met vrienden, super leuk. Iedereen doet een gang en jij neemt het toetje voor je rekening, heerlijk. Je hebt een recept gevonden en pakt alles wat je nodig hebt zonder ook maar een keer op de achterkant van de verpakking te kijken naar wat er in de producten zit. Met een glimlach loop je de supermarkt uit, het wordt echt een hele leuke avond. Benieuwd wat de anderen hebben bedacht. Heerlijk met z’n allen in de keuken met een hapje en een drankje, punt.

Als je eerlijk bent tegen jezelf, herken je dan bovenstaand gedrag? Ben je ondanks dat je gestopt bent met diëten nog steeds 24/7 bezig met eten maar noem je het een ‘gezonde lifestyle’?

Denk jij aan eten in ‘ goed’ of ‘ slecht’, Laat het me weten, ik kan je helpen..

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

  • Grootste ambitieuze, realistische doelen
  • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
  • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
  • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
  • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!