Zeewier en papier maché

Deze zomer waren wij op een plek waar de zee eruit zag als een enorme kom zeewier soep. Voordat je in het mooie blauwe deel terecht kwam moest je eerst door een enorme hoeveelheid bagger heen. 

Liggend op mijn strandbed dacht ik; dit is precies hoe het coachingsproces werkt. Je moet bereid zijn om samen met iemand door de drap heen te ploegen om vervolgens op een prachtige plek uit te komen. 

In het boek ‘ Body Kindness’ werd dit perfect omschreven: “Het kan voelen alsof je je energie verspilt en je lijkt op een kleuter die een enorme kliederboel maakt met papier maché. Je moet eerst door een heleboel plakkerige troep heen alvorens je iets moois te zien krijgt”. 

Toverstaf

Natuurlijk had ik ook in eerste instantie graag gewild dat iemand met een toverstafje al mijn problemen had kunnen laten verdwijnen destijds. Ik was dan in één klap van mijn onzekerheid, perfectionisme, eetstoornissen en verdriet af geweest. Ik kan nu zeggen dat ik blij ben dat die persoon niet is gekomen. Ik had dan nooit alles kunnen doen wat ik nu heb gedaan. Ik moest eerst door die hele berg smurrie heen, en was ook heel erg bereid om dat te doen. Ik heb daar enorm veel van geleerd en ik zou het nooit meer anders doen. Zo’n toverstaf geeft je misschien even verlichting, maar biedt geen blijvende transformatie.

Motivatie

Naast bereid zijn om door de kliederboel te werken, is er nog een belangrijke factor voor een succesvolle uitkomst van een coachingstraject: Motivatie. Met name waar die vandaan komt. Vaak is het zo dat motivatie van buitenaf komt; iemand die zegt dat je moet afvallen, meer zelfvertrouwen moet krijgen, meer moet trainen. Of je ziet dingen op social media waarvan je denkt dat jij ze ook moet doen/kunnen.

Een van de minst bevredigende redenen voor verandering is om te doen wat iemand anders je verteld dat je moet doen. En nee, op die manier werkt inderdaad geen enkele vorm van coaching.

Het draait om Intrinsieke motivatie, de motivatie die vanuit jou komt. Deze geeft je de grootste kans op langdurige, blijvende gewoonte veranderingen.

Jij bent verantwoordelijk voor je acties en keuzes, je kan wel hulp vragen en naar anderen kijken voor inspiratie maar jij hebt zelf de controle en een coach is de “guide on the side”.

Tegenstrijdigheid

Natuurlijk is er altijd die tegenstrijdigheid; je wil wel dingen veranderen maar eigenlijk ook weer niet. Je maakt wel wat aanpassingen maar je houd het niet vol. Je geeft jezelf dan ook nog eens fijn commentaar; Dit gaat je toch nooit lukken, je kan er beter mee stoppen.

Tegenstrijdigheid hoort bij het proces. Wees aardig voor jezelf , dan kom je een heel stuk verder. Laat dit je er niet van weerhouden om door te zetten; Where there’s a will, there’s a way.

Jouw tijd

Merk je dat de gedachten die je in je vakantie niet had nu ook terug zijn van weggeweest? Twijfel, perfectionisme, jezelf vergelijken met anderen…Hier had je de afgelopen weken geen last van en je zit er nu ook niet op te wachten. Je wil gewoon plezier hebben in dansen.

Zou je het fijn vinden als je daar het komende jaar aan zou kunnen werken zodat je mentaal sterker en weerbaarder wordt en gewoon kan genieten van dansen? Ga ervoor, dit is jouw tijd.

Aha

Als je bereid bent om door de modder te gaan en is je motivatie intrinsiek? Dan kan ik uit eigen ervaring vertellen dat healthcoaching wel degelijk werkt. Ik heb zoveel aha momenten gehad , die zijn niet op een hand te tellen. Ik ben mezelf en meer, en dat had ik zonder coach niet kunnen doen. Nog niet genoeg ‘ bewijs’? The institute for Integrative Nutrition ,waar ik een meerdere diploma’s van heb, bestaat al meer dan 30 jaar. Er zijn coaches actief in meer dan 175 landen en ikzelf ben tevens aangesloten bij de Nederlandse Orde voor beroepscoaches. 

Nee, ik heb geen toverstok maar ik weet dat we er samen voor kunnen zorgen dat jij topprestaties vanuit een gezonde basis kan gaan leveren. 

Heb een top jaar en ik hoop je een keer te spreken.

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

  • Grootste ambitieuze, realistische doelen
  • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
  • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
  • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
  • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!