Gezond eetpatroon
Heb je tips voor een gezond eetpatroon voor een danser? Dit was een vraag die ik kreeg tijdens de Dansersbrein podcast. Omdat dit een vraag is die regelmatig terugkomt wil ik er even iets meer aandacht aan besteden.
Druk, druk, druk
Het zal niemand vreemd in de oren klinken als ik zeg dat voeding enorm belangrijk is. Je hebt de hele dag les, je geeft misschien daarnaast in je vrije tijd zelf al les of zit in shows waar je naast je opleiding voor moet repeteren tot laat in de avond en weekenden. Een druk en fysiek intensief rooster. Je hebt energie nodig om dit allemaal te kunnen doen. Het is geen hogere wiskunde om te weten dat je voldoende moet eten om deze energie tot je te nemen. Over het algemeen eten dansers te weinig. Dat kan komen door je drukke rooster. Je hebt het zo druk dat je gewoon vergeet te eten en pas denkt ‘nu moet ik iets eten’, als het al heel laat is. Je eet dan niet of gaat snacken. Het kan ook zijn omdat je dun wil worden/blijven.
Bio-individuality
Dat betekent zoveel als dat jij uniek bent en dat het eten dat je buurman of buurvrouw eet voor jou misschien helemaal niet goed voelt. Tijdens mijn Health coach opleiding kwam vaak de volgende uitspraak terug: One person’s food is another person’s poison. Je kan wel algemene richtlijnen volgen zoals die te zien zijn op de sportvoedingspiramide (Staat in mijn boek SPITZ) en vervolgens heel goed luisteren naar je lijf om te zien wat het beste voor jou werkt. Naast de voeding zelf is ook wanneer je eet belangrijk.
Timing
Omdat je de hele dag intensief bezig bent kan je energie opraken. Het is belangrijk dat je dit weer aanvult. Het liefst wil je natuurlijk voor iedere maaltijd rustig de tijd nemen en mindful eten maar de realiteit is dat je vaak de ene les naar de andere moet, naar repetities en lesgeven. Weinig tijd dus. Daarom is het heel erg belangrijk dat je een goede planning maakt zodat je niet zonder energie komt te zitten.
Toen ik trainde voor de marathon ben ik regelmatig ‘de man met de hamer’ tegengekomen. Je komt zonder energie te zitten en het voelt dan net alsof iemand je een klap op je hoofd heeft gegeven, je kan niets meer, bent helemaal leeg. Je moet dus goed vooruitdenken. Kun je in de avond tussen repetities en een voorstelling niet naar huis. Moet je na een lange schooldag gelijk door om les te gaan geven. Dan moet je dus je eten meenemen zodat je in de namiddag niet helemaal leeg bent. De volgorde van je maaltijden is niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat je een goede balans krijgt tussen de totale energie die je binnenkrijgt en de energie die je verbruikt.
Houd je dus in de regel aan de drie maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) en minimaal 2 tussendoortjes per dag. Voor je ontbijt zijn eiwit en koolhydraten belangrijk. Voor Lunch en avondeten kun je kijken naar de onderste laag van de voedselpiramide. Voor dansers is behoud van energiebalans heel erg belangrijk. Als je het heel erg druk hebt is plannen dus essentieel.
Plannen
Hierbij een aantal tips die je kan proberen om te komen tot het beste eetpatroon voor jou:
- Plannen is echt het toverwoord. Het moet even in je systeem komen maar is dat eenmaal zo dan heb je hier zoveel plezier van. Kijk op zondag naar je rooster en ga plannen. Plan 3 maaltijden en 2 snacks per dag. Sla je iets over dan heeft dat effect op je prestatie en concentratie en het leidt tot eetbuien.
- Zorg voor voldoende spijsverteringstijd voor maaltijden voordat je gaat dansen. Een middelgrote maaltijd vereist 3 – 4 uur spijsverteringstijd.
- Eet minimaal 2 tot 3 koolhydraten (spier-energie) keuzes per maaltijd, bijvoorbeeld ½ kopje rijst, 1 kopje verse bessen en 1 kopje magere melk. Voedingsmiddelen met koolhydraten zijn onder meer fruit, groenten, brood, pasta, aardappelen, rijst, melk en yoghurt.
Ik zou met bovenstaande gaan experimenteren. Wat bij mij altijd heel goed werkt is al je ervaringen opschrijven. Wat eet je, maar belangrijker nog; hoe voel je je nadat je hebt gegeten. Op deze manier kom je gaandeweg tot het eetpatroon wat het beste past bij jouw lijf. Heb je extra begeleiding nodig op dit vlak? Plan een gesprekje in zodat we kunnen kijken wat we samen kunnen doen op het gebied van jouw eetpatroon.