Praat positief over jezelf

Positivity

Ben jij een danser die over het algemeen positief over zichzelf praat? Of zit je vast in een cirkel van negatieve zelfpraat waar je niet uit lijkt te komen? Mijn been moet hoger, ik moet dunner worden, als ik die choreografie doe ziet het er niet uit…

Herken je dit dan is het tijd om een stapje terug te doen en te beseffen dat deze vervelende gedachten je niet gaan helpen. Sterker nog, ze kunnen je ervan weerhouden je te laten groeien en het hoogst haalbare te bereiken als danser en als persoon.

Zelfvertrouwen.

Het begrijpen van de oorzaak van je negatieve zelfpraat kan duidelijkheid geven maar kan ook best een uitdaging zijn. Het kan onzekerheden of ervaringen die heel diep zitten naar boven halen die je zelfbeeld hebben gevormd. In dit soort situaties is erover praten vaak het eerste wat je doet. Als je met vrienden praat is het belangrijk om je te richten op je sterke punten, laat de mensen die je het beste kennen deze ook benoemen. Er is zoveel dat wèl goed is maar wat je nu misschien even niet ziet.

Zorg goed voor jezelf

Of je nu wordt beïnvloed door je eigen negatieve zelfpraat of dat het van anderen om je heen komt, het ontwikkelen van zelfvertrouwen is essentieel. Een goede manier om hiermee te starten is door goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal.

Als danser is je lichaam je instrument en het verdient goede zorg. Neem elke dag de tijd om dus goed voor jezelf te zorgen. Ga na een lange dag dansen heerlijk onder een warme douche staan met je lievelings producten of als je de mogelijkheid hebt, stap in een een heerlijk warm bad. Wat ook een aanrader is, om in je routine op te nemen is je lijf goed scrubben.  Het is heerlijk voor ontspanning en ook voor een betere bloedcirculatie. Terwijl je voor je lichaam zorgt, wees je bewust van je gedachten en daag eventuele negatieve denkbeelden uit die opkomen.

Het opbouwen van veerkracht rond je lichaamsbeeld is een voortdurend proces en het zal niet van de ene op de andere dag veranderen en dat is ook helemaal geen probleem. Onthoud dat blij zijn met jezelf betekent dat je je intrinsieke waarde ziet als mens én danser, en dat het niets te maken heeft met je vorm of maat.

Tips om negatieve zelfpraat te minimaliseren

  1. Bewustwording en zelfreflectie: 

De eerste stap om negatieve zelfpraat te minimaliseren is bewustwording van wanneer het zich voordoet. Neem de tijd om je gedachten en innerlijke dialoog te observeren. Zodra je merkt dat je negatieve of zelfkritische gedachten hebt, sta dan even stil en vraag jezelf af waarom je zo over jezelf denkt. Probeer te achterhalen of deze gedachten gebaseerd zijn op echte feiten of dat ze voortkomen uit onzekerheid of sociale druk. Door je bewust te worden van je negatieve zelfpraat, kun je beginnen met het aanpakken ervan en het vervangen door positievere gedachten.

 

2. Positieve affirmaties en zelfcompassie: 

Zorg ervoor dat je dagelijks positieve affirmaties in je leven integreert. Dit zijn positieve uitspraken over jezelf die je helpen je zelfvertrouwen en zelfbeeld te versterken. Herhaal bijvoorbeeld elke ochtend voor de spiegel affirmaties zoals “Ik ben waardevol zoals ik ben” of “Ik hou van mezelf ongeacht mijn vorm of maat.” Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen als ze zichzelf naar beneden halen. Wees begripvol, vriendelijk en lief voor jezelf, vooral in tijden van twijfel over jezelf.

 

3. Omring jezelf met positiviteit: 

De mensen en omgevingen waarmee we ons omringen, hebben een grote invloed op ons zelfbeeld en onze gedachten over onszelf. Probeer jezelf te omringen met mensen die positief, ondersteunend en bemoedigend zijn. Vermijd situaties of social media-accounts die negativiteit, vergelijking of lichaamskritiek bevorderen. Zoek in plaats daarvan naar inspirerende rolmodellen en communities die een gezond lichaamsbeeld bevorderen en diversiteit vieren. Door jezelf te omringen met positieve invloeden, zul je merken dat je jezelf meer gaat waarderen en minder vatbaar wordt voor negatieve zelfpraat.

 

4. Herformuleer negatieve gedachten: 

Een belangrijke techniek om je mentale welzijn te verbeteren, is het herkennen en herformuleren van negatieve gedachten. Wanneer je jezelf betrapt op negatieve zelf kritiek, is het essentieel om dit om te zetten naar positieve of neutrale gedachten. Het gaat er niet om jezelf voor de gek te houden of de realiteit te negeren, maar eerder om een gezondere en realistischere manier van denken te bevorderen. Een voorbeeld hiervan is wanneer je denkt “Ik ben slecht”, draai dit dan om  naar iets positievers, zoals: “Ik ben uniek en waardevol zoals ik ben, en ik ben in staat om te groeien en te leren van mijn ervaringen. Ik verdien liefde en respect, zowel van anderen als van mezelf.”

 

5. Wees realistisch: 

Het nastreven van perfectie kan een enorme bron van stress en ontevredenheid zijn. Het is belangrijk om te erkennen dat niemand perfect is en dat fouten maken normaal is. In plaats van onrealistische verwachtingen te koesteren, is het veel gezonder om te streven naar vooruitgang en groei. Wees aardig voor jezelf. Door realistisch te zijn over wie je bent en wat je kunt bereiken, ontstaat er ruimte voor meer acceptatie, wat san weer kan bijdragen aan een positiever en gelukkiger leven.

 

Volgende stap?

Onthoud dat het voorkomen van negatieve zelfpraat een proces is dat tijd en energie kost. Wees geduldig en niet streng voor jezelf terwijl je aan deze veranderingen werkt. Met de juiste inspanning en ondersteuning kun je een positievere en gezondere relatie met jezelf ontwikkelen.

Als je klaar bent om de volgende stap te zetten neem dan contact op voor een coachinggesprek en laten we samen werken aan een gelukkiger, gezonder en zelfverzekerder jij. Ik ben gespecialiseerd in het ondersteunen van dansers bij deze uitdagingen en kijk ernaar uit om met je samen te werken.

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

  • Grootste ambitieuze, realistische doelen
  • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
  • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
  • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
  • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!