Company: The Next Stage Project
Photographer: Rebecca Marcella Oviatt / @BeccaVision

 

De eerste schooldag:)

Je eerste dag op een dansopleiding is magisch en ook best doodeng. Je voelt de excitement en energie van iedereen, maar het kan ook behoorlijk overweldigend zijn. Overal om je heen zie je dansers die er geweldig uitzien en waanzinnig getalenteerd zijn. Het is moeilijk om niet meteen te vergelijken en jezelf af te vragen of je wel op je plek bent. Dit gevoel van zelftwijfel is een veelvoorkomend onderwerp van het eerste jaar van een dansopleiding, en het kan een grote uitdaging zijn om ermee om te gaan.

De Vergelijkingsval

Waarom vergelijken dansers zich met anderen? Is er een wetenschappelijke verklaring voor waarom ze dat doen, en zeker in de danswereld? Het antwoord ligt in de menselijke natuur en de behoefte om gezien te worden en erkenning te krijgen. Als dansers hebben we de neiging om onszelf te meten aan de prestaties van anderen, vooral wanneer we net beginnen. Dit gedrag is diep geworteld in onze psychologie, en het kan ons zowel motiveren als ontmoedigen.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen van nature sociale wezens zijn, en vergelijken is een manier om onze positie in een groep te begrijpen. Als dansers hebben we de neiging om onszelf te vergelijken met anderen om onze eigen vaardigheden en prestaties te beoordelen. Het kan alleen best gevaarlijk zijn wanneer deze vergelijkingen ons zelfvertrouwen aantasten.

Laten we eens kijken naar een heel duidelijk voorbeeld: Je kan jezelf niet vergelijken met iemand die al jarenlang op spitzen danst als jij net je eerste paar balletschoenen hebt gekocht. Het is verleidelijk om het wel te doen, maar dat is niet eerlijk naar jezelf toe en niet realistisch. Jij staat nog helemaal aan het begin van je ontwikkeling, terwijl de ander al veel meer ervaring heeft opgedaan. Het vergelijken van jezelf met iemand met meer ervaring en kennis kan je demotiveren en het gevoel van machteloosheid vergroten.

 

Dans uitdagingen

Hier  enkele veelvoorkomende uitdagingen waarmee dansers in hun eerste jaar van een opleiding te maken kunnen krijgen:

  • Presteren onder druk: Op je lokale dansschool kon je heerlijk aan je techniek werken zonder dat je beoordeeld werd. Op een opleiding os dat anders. Er wordt van je verwacht dat je groeit en wordt daar ook op beoordeeld. Die druk om te presteren kan overweldigend zijn voor iedereen maar zeker voor een eerste jaars student.
  • Lichamelijke vermoeidheid: Op een opleiding ben je fysiek intensief met je lichaam bezig. Er zijn momenten waarop je overal pijn hebt en enorm moe bent. HIerdoor kan je het gevoel hebben dat je nietgoed genoeg bent, je moet sterk zijn.
  • Gebrek aan zelfvertrouwen: Vergelijkingen met andere dansers kunnen je zelfvertrouwen verminderen en je laten twijfelen aan je eigen kunnen.
  • Blessures: Het kan zijn dat je te maken krjgt met blessures, ook dat hoort bij het vak. Hoe ga je daarmee om?

En dit zijn maar een aantal dingen die op je pad kunnen komen en er helemaal bij horen. Op de opleidingen is tegenwoordig meer hulp aanwezig, dan in het verleden, wat geweldig is. Toch hebben veel dansers het gevoel dat de mensen die de hulp kunnen bieden,  mensen zijn die ook jouw toekomst bepalen en jouw voortgang bespreken en dat voelt niet veilig.

Selluf doen

Dansers hebben vaak het gevoel dat ze niet om hulp kunnen vragen omdat ze geloven dat dit hen zou kunnen labelen als ‘zwak’. In een wereld waarin perfectie en zelfstandigheid hoog in het vaandel staan, kan het toegeven van onzekerheid of het vragen om hulp als een teken van zwakte worden gezien. Hierdoor proberen dansers vaak problemen en uitdagingen alleen op te lossen, zelfs als ze tegen obstakels aanlopen die moeilijk te overwinnen zijn zonder begeleiding. 

Wat ze vaak over het hoofd zien, is dat het vragen om hulp juist een teken van kracht is en heel slim. Het is super belangrijk voor  hun groei als danser. Hoe kan dit anders?

 Oplossingen van een Health Coach voor Dansers

Een health coach voor dansers kan een onschatbare hulpbron zijn voor diegenen die nog aan een opleiding gaan beginnen en de studenten die al in hun eerste jaar zitten. Ze bieden een unieke combinatie van begeleiding en ondersteuning om dansers te helpen de uitdagingen die op hun pad komen te overwinnen en hun zelfvertrouwen op te bouwen.

Hoe een health coach kan helpen:

Een healthcoach is geen adviseur die zegt wat je moet doen, maar eerder een guide on the side die je leert zelf expert te worden in jouw welzijn als danser. Een healthcoach richt zich op jou leren omgaan met je gezondheid inclusief fysieke, mentale en emotionele aspecten. Ze zijn jouw partners in het begrijpen van jouw unieke behoeften en doelen voor een gezond en gebalanceerd leven als danser. De healthcoach kijkt naar het heden en de toekomst, samen ontwikkel je strategieën waarmee je leert hoe je zelf jouw welzijn kunt verbeteren.

Het belangrijkste verschil is dat een health coach een externe, ondersteunende rol speelt. Dansers kunnen zich vrijer voelen om hun zorgen en uitdagingen met een health coach te bespreken, omdat ze geen directe beoordeling of beoordeling van hun prestaties uitvoeren. Dit creëert een veilige ruimte voor openheid en groei.

 Hier heb je je hele carrière plezier van

Het eerste jaar van een dansopleiding kan best heftig zijn, Zorg ervoor dat, voordat je audities gaat doen of als je start met de opleiding, de juiste begeleiding krijgt, hier heb je de rest van je carrière plezier van. Onthoud dat jouw reis uniek is, en dat je dus ook een unieke aanpak nodig hebt die bij jou past. Laat niet alleen anderen zeggen hoe je iets moet doen maar leer hoe je dit zelf kan ontwikkelen, hoe je zelf om kan leren gaan met uitdagingen. Daar ligt het geheim van een fysiek en mentaal sterke danser worden.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!