Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Het jaar is weer begonnen, je staat voor de spiegel en kijkt naar je spiegelbeeld. Gelijk gaan er weer een heleboel gedachten door je hoofd en deze zijn vaak niet positief.

Ideaal plaatje

Het zal moeilijk zijn om een ​​danser te vinden die zich nooit zorgen heeft gemaakt over hun lichaam. De spiegels, opmerkingen van sommige docenten, sociale media en groepsdruk spelen allemaal een rol in de zorgen van een danser om te passen in, wat ze zelf vaak zien als, het ideaal plaatje waar aan moet worden voldaan.

Binnenkant

Regelmatig komen de  problemen met lichaamsbeeld aan de orde. Zelfs dansers van wie je zou denken dat ze nooit nadenken over hoe ze eruitzien, maken zich af en toe zorgen. Maar het gaat helemaal niet alleen over de buitenkant. Een positief lichaamsbeeld bestaat uit drie onderdelen:

 1. Zelfvertrouwen: Jezelf waarderen en geloven dat anderen je waarderen en blij zijn met je gezelschap.
 2. Een positieve houding: Waardeer je krachten en ontwijk de drie volgende negatieve dingen:
 • Perfectionisme; Een ideaal naleven wat bijna onmogelijk is om te behalen en vast te houden
 • Vergelijken: Jezelf constant vergelijken met anderen.
 • Zeer Kritisch en oordelend zijn; Hoe kritischer je naar anderen toe bent hoe waarschijnlijker het is dat je dit ook naar jezelf toe doet.
 1. Emotionele stabiliteit: Een gezonde connectie met je gedachten en gevoelens evenals het delen van ervaringen met anderen. 

Als we het hebben over lichaamsbeeld dan gaat het vaak over de buitenkant. Deze 3 punten gaan echter over veel meer dan dat.

Verder kijken

In deze blog wil ik je 3 tips geven over hoe je een positief lichaamsbeeld kan creëren door naast de buitenkant ook verder te kijken.

 • Maak een lijst met leuke dingen aan jezelf 

Het is echt heel erg belangrijk om je lichaam te waarderen en niet zo streng te zijn voor jezelf. Zelf zei ik altijd standaard dat ik zo blij was met mijn haar, heel makkelijk, dan had ik de vraag weer beantwoord en was ik ervan af. Het blijft voor ons nuchtere Hollanders raar om te zeggen wat je geweldig vindt aan jezelf. Ga het toch doen. Ook al schrijf je in het begin maar 1 ding op, dat is prima. Langzaam gaan het er steeds meer worden en uiteindelijk kijk je op een dag in de spiegel en ben je gewoon heel blij met jezelf, punt. Wat ook helpt is dat je naast uiterlijke eigenschappen ook, karaktereigenschappen en vaardigheden waar je goed in bent op te schrijven; jij bent niet alleen de buitenkant!

 • Een andere geweldige danser maakt jou niet minder geweldig 

Vergelijken is echt iets wat we, helaas, de hele dag door doen. Vergelijken is ook echt funest voor je gemoedstoestand. Jij bent wie je bent en dat is geweldig, je hoeft hier niets voor te doen. Je moet je ook realiseren dat jij niet minder mooi of goed bent omdat een ander dat is. Iets wat jij misschien niet leuk vindt aan jezelf, vindt een andere juist weer wel mooi. Richt je op plezier hebben, blij zijn met wie je bent met alle goede en minder sterke punten. Jezelf vergelijken met iemand anders en er vervolgens ook zo uit willen zien is niet realistisch. In ieder geval niet wanneer het een prima ballerina betreft. Focus op jezelf.

 • Focus op wat je lichaam allemaal kan F

Als je erover nadenkt dan is het echt ongelofelijk wat je lichaam allemaal kan. Hoeveel jaar draagt jouw lijf je al door het leven? En bij dansers gaat er dan nog een schepje bovenop!! Niet een ingewikkelde computer of software kan dit alles zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Die ene extra kilo gaat niets veranderen aan alles wat je lijf voor jou doet. Ga er maar eens voor zitten om daarover na te denken. Maak een lijst van dingen waar jouw lichaam voor zorgt dat je die kunt doen. Je zal zien dat je onder de indruk zal zijn.

Veerkracht

Je gaat als danser veelvuldig te maken krijgen met spiegels, opmerkingen, sociale media en groepsdruk, daar ontkom je niet aan. Je kan wel werken aan de manier waarop je ermee omgaat. Het zal je helpen om een gezonde manier te vinden om te gaan met lichaamsbeeld. Ik las in een boek deze quote die ik echt super vind:

“Het gaat er niet om te geloven dat je lichaam er goed uitziet, maar om te weten dat je lichaam goed is, hoe het er ook uitziet.” 

Meer weten? Kijk dan eens op mijn Facebookpagina, Instagram en binnenkort ook Youtube kanaal.

Inspiratie; Jess Spinner, Bodykindness; Rebecca Scritchfield, SPITZ

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

 • Grootste ambitieuze, realistische doelen
 • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
 • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
 • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
 • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!