KIJK NAAR WAT WÈL GOED GAAT, POSITIEVE PSYCHOLOGIE.

Nieuwe bandjes

Deze week bracht ik een bezoek aan de autodealer om de banden van mijn auto te laten verwisselen. Ja, ook dat moet gebeuren. Terwijl ik wachtte, besloot ik wat werk te doen. Maar mijn plannen werden verstoord door de negatieve gesprekken van anderen in dezelfd ewachtruimte. Ongeveer 30 minuten kreeg ik een waterval van negativiteit over me heen: “Ik zit hier maar te wachten”, “Wat een vreselijk weer is het”, “De service is echt verschrikkelijk”, en ga zo maar door. Ik gleed bijna van mijn kruk, alle energie werd letterlijk uit me gezogen. Wat caffeine was het enige dat me nieuwe energie gaf om alsnog wat werk te verzetten. Negativiteit brengt je echt helemaal niets, dat merkte ik hier maar weer eens heel duidelijk.

Wat gaat er wèl goed

Het lijkt wel of het in het DNA van Nederlanders, of misschien wel van mensen, zit maar van de 10 keer kijken als eerste naar wat er niet goed is of niet goed gaat en dat is zo jammer. Dansers doen hier heerlijk aan mee: “Mijn been gaat niet hoog genoeg”, “ ik ben te dik”, “ Mijn grand jete ziet er niet uit”, “ Ik ben zo slecht in …” en zo verder. De keren dat ik een danser hoorde zeggen “wow, kijk hoe geweldig ik die choreografie deed,  zijn op een hand te tellen, zelfs op een halve hand:). In deze blog laat ik je zien wat positiviteit je op kan leveren. In ieder geval een heleboel energie. Energie om je niveau mee te verbeteren en niet net als ik, onder de tafel te glijden omdat je helemaal leeggezogen bent van de negativiteit. Je schiet er gewoon helemaal niets mee op, wil ik maar zeggen.

Positive Psychology

Nu, lerend voor het NBHWC examen komt positive psychology heel vaak aan de orde en ik vind het geweldig. Positieve psychologie focust op de mogelijkheden en het halen van persoonlijke doelen. In plaats van te kijken naar wat er niet goed gaat, richt positieve psychologie zich op wat je graag wilt bereiken en welke eigenschappen je kunt inzetten om dit te realiseren. Wat gaat er wèl goed.

Waar staat positieve psychologie voor? 

Positieve psychologie is een tak binnen de psychologie waarbij de focus ligt op waar je graag naar toe zou willen, in plaats van op de klachten en wat er minder goed gaat. Precies wat ik in mijn coaching ook doe. Zoals de naam al verklapt richt positieve psychologie zich op dingen die goed gaan of dingen die iemand kunnen helpen om te groeien. Hierbij kun je denken aan iemands positieve eigenschappen. 

Gedurende mijn programma’s gaan we altijd onderzoeken wat deze zijn en hoe je die eigenschappen in kunt zetten om je doelen te bereiken. Als je gaat kijken wat je allemaal wèl kan zal je versteld staan. Positieve psychologie richt zich ook op veerkracht (lees een van mijn vorige Insta blogs hierover). Veerkracht zorgt ervoor dat je kunt herstellen van onverwachte of negatieve gebeurtenissen, of om kan gaan met tegenslagen. Het trainen van je veerkracht is dan ook iets wat vaak terugkomt binnen de positieve psychologie.  

Waar komt positieve psychologie vandaan?  

In 1999 introduceerde Martin Seligman de term ‘positieve psychologie’, Positieve psychologie ontwikkelde zich  snel en verspreidde zich wereldwijd. Tegenwoordig zijn er complete tijdschriften opgericht en academische opleidingen over positieve psychologie, om maar aan te geven hoe populair het is..

De invloed van positieve psychologie is inmiddels heel groot, de praktische toepassingen worden vaak ingezet. Een voorbeeld van zo’n praktische toepassing is bijvoorbeeld het inzetten van mindfulness.

Wat kun je zelf doen?  

Je hoeft niet gelijk een complete opleiding te gaan doen maar kan zelf heel makkelijk wat positieve psychologie toepassingen aan je dagelijkse leven toevoegen, hier zijn drie dingen die je heel makkelijk zelf kan doen:

  1. Schrijf in een dagboek:  

Schrijf alleen over positieve ervaringen en gebeurtenissen. Als je moeite hebt om ze te bedenken, begin dan met het opschrijven van drie positieve dingen per dag. Ze kunnen groot of klein zijn, zoals lol hebben in de les, Blij worden van het gewoon in de studio zijn, een compliment krijgen. Dit helpt je bewust te worden van de goede dingen die al in je leven gebeuren, waar je dankbaar voor kunt zijn of die je eerder als vanzelfsprekend beschouwde.

  1. Probeer mindfulness, 

Het gaat niet gelijk om zweverig of spiritueel te doen .Geef het gewoon eens een kans. Je hebt niets te verliezen en wie weet past het wel bij jou. Er zijn verschillende (gratis) apps die je op een laagdrempelige manier kennis laten maken met mindfulness.

Neem de tijd om de dag in je op te nemen. Het kan heerlijk zijn om aan het einde van de dag, bijvoorbeeld vlak voor het slapengaan, bewust even stil te staan en de dag te laten bezinken. Denk na over wat je hebt bereikt, wat de positieve aspecten waren en waar je dankbaar voor bent.

  1. Visualiseer je doelen. 

Positieve psychologie richt zich op het maken van positieve doelen en het vinden van manieren om ze te bereiken. Wat hier heel goed bij werkt is het visualiseren van je doelen. Denk aan het maken van een moodboard of collage. Hang deze op een plek waar je vaak langsloopt, zodat je er telkens aan herinnerd wordt. Op deze manier geeft het je steeds weer een kleine boost!

Veerkracht

Stel je voor dat je sterke punten en strategieën in zou zetten die gericht zijn op o.a. optimisme. Het resultaat? Niet alleen word je mentaal sterker, maar je zal ook een verbetering in je  fysieke gezondheid voelen.

Of het nu gaat om het overwinnen van uitdagingen, het creëren van veerkracht of het bereiken van doelen, de principes van positieve psychologie vormen de basis van hoe ook ik werk. Ontdek hoe ik, door positieve psychologieprincipes in mijn coaching te gebruiken, je kan helpen met veerkracht op te bouwen en je grenzen te verleggen.

Je zal  je mentaal veerkrachtiger voelen, maar je zal ook merken dat je lichamelijke gezondheid een boost krijgt. De positieve connectie tussen Positieve psychologie en fysiek welzijn is wetenschappelijk bewezen. 

Compliment

Tijdens mijn workshops doen we altijd een oefening waarin dansers elkaar en compliment moeten geven. Dat is stap een en dat gaat nog goed. Stap twee is dat de ontvanger het compliment moet beamen, dat is al lastiger maar het resultaat is instant blijheid en dat is zoveel beter dan maar in het negatieve blijven hangen en onder een tafel glijden. 

Klaar om de kracht van positieve psychologie te ervaren? Neem nu contact met me op en laten we beginnen met het bouwen aan het waar maken van jouw doelen en dromen op een positieve manier! Je zal versteld staan van wat dat je brengt.

Bron https://psycholoog.nl/blog/wat-is-positieve-psychologie/  Dagmar Bosma, 28 september 2022

SASKIA's

Inspiration session

During the 30-minute inspiration session with Saskia, we’ll dive into your personal and professional goals.

This session is an opportunity to clearly define your goals and explore ways to achieve them in a way that aligns with your lifestyle needs.

What we’ll cover:

  • Your most ambitious yet realistic goals
  • Action steps and resources to reach your goals
  • Lifestyle tips to optimize your time
  • How to boost accountability and improve overall performance
  • A glimpse into what working with Saskia would look like

Looking forward to seeing you!

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!