Boterham met pindakaas

“Pff .die boterham met pindakaas komt m’n neus uit, die had ik echt eerder moeten eten”. Dat hoorde ik een paar weken geleden nog in een les. Wat zou jouw reactie als dansdocent hierop zijn? En welk voorbeeld geef jij zelf als het gaat om voeding? Wat is er te koop in jouw studio of de de studio waar je les geeft; staat er een automaat met frisdrank en energierepen of worden er dingen verkocht die het lichaam van de juiste energie voorzien?

Ik ga ervan uit dat jij het allerbeste wil voor je leerlingen en dus ook op het vlak van hun gezondheid. Je bent geen diëtist en geen arts maar je kan er wel voor zorgen dat je in jouw lessen of op jouw school ervoor zorgt dat praten over voeding iets is wat normaal is. 

Er is geen goed of slecht eten

Het is belangrijk om bewustwording te creëren. Je kan je leerlingen in laten zien dat er geen ‘goede’ of ‘ slechte’ voeding is. Het is zo belangrijk om ze de mindshift te laten maken naar: Voeding is geweldig want het geeft je de energie die nodig is om je te laten bereiken wat je zo graag wil; een geweldige danser(es) zijn. 

 

Ik denk dat het essentieel is om je leerlingen zelf na te laten denken. Op social media zien en horen ze dingen die ze klakkeloos voor waarheid aannemen. Dan is dit dieet weer goed, dan weer dat. De informatie die ze voor hun kiezen krijgen is ook nog eens een keer heel erg tegenstrijdig en vaak verwarrend; wat moeten ze nu weer wel of niet doen? 

Laat ze ook eens nadenken over voor wie deze diëten en methodes eigenlijk goed zijn; Vaak komen ze er dan zelf achter dat het bedrijf wat achter het dieet zit er het meeste baat bij heeft dat zoveel mogelijk mensen dit dieet volgen. Ze moeten weten dat one size fits all echt onmogelijk is. Je kan een palmboom net zoveel water geven als een eik; ze blijven er anders uitzien. Waarom zou je een panter hetzelfde laten eten als een mol, onmogelijk, ze hebben allebei iets anders nodig wat voor hen goed is. Iedereen is compleet anders en heeft andere behoeften en dat is helemaal prima, haal het oordeel ervan af. Leer ze dat je niet slecht bent als je chocolade eet of af en toe eens een zak chips, het zal hun carrière echt niet naar de maan helpen. Het heeft ook niets te maken met wilskracht.

Pauze

Dansers zijn over het algemeen heel erg harde werkers en rennen van de ene naar de andere les. Hard werken is geen probleem maar het is ook zo belangrijk om ze te leren om af en toe even rust te pakken, even pauze zodat ze na kunnen denken en kunnen luisteren naar hun lichaam, ze kunnen reflecteren; wat voelt goed, wat voelt niet goed. Op deze manier kunnen ze nieuwe keuzes maken en zo stap voor stap leren welke voeding voor hun lichaam goed werkt en welke voeding ze het meeste energie geeft. 

 

Wat kan je doen:

Wat natuurlijk het allerbelangrijkste is; Zelf het goede voorbeeld geven. Praat over je eigen ervaringen. Praat met collega’s over hoe zij hiermee omgaan en gezondheid benaderen met hun leerlingen. Blijf altijd neutraal. Je weet niet hoe er in de thuissituatie met voeding wordt omgegaan en dat is ook niet waar het om gaat. Belangrijkste is bewustwording en normaliseren.

Drie dingen die je makkelijk kan implementeren:

  • Ga het gesprek aan als je leerlingen hoort praten over voeding
  • Stel ze vragen om ze na te laten denken
  • Maak je leerlingen nieuwsgierig 
  • Leer ze te luisteren naar hun eigen lichaam en niet alleen te kijken naar dat van iemand anders.

Ze kijken tegen jou op, hou dat goed in je achterhoofd, jij bent hun voorbeeld.

 

Je hebt waarschijnlijk zelf ook wel eens te laat gegeten voordat je een les begon en weet precies hoe dat toen bij jou voelde. Deel dat met je leerlingen en open het gesprek. Het is echt een kwestie van steeds zaadjes planten, ze tot nadenken aanzetten zodat ze op lange termijn de beste keuzes voor zichzelf kunnen maken en niet maar klakkeloos afgaan op wat ze wordt voorgeschoteld op social media.

 

Workshop

Vind je het zelf lastig om over voeding te praten, loop je persoonlijk nog tegen problemen aan of wil je praten over voeding wel normaliseren maar weet je niet waar je moet beginnen? 

Ik geef workshops waar leerlingen op een interactieve manier kennis maken met de uitdagingen waar dansers mee te maken hebben op gebied van lichaamsbeeld en voeding.

 

Ik word dagelijks benaderd door balletstudio’s en dansscholen, dat doet me heel veel goed. Het is duidelijk dat het een belangrijk onderwerp is. Wil jij ook bekend staan als school die gezondheid van de leerlingen hoog in het vaandel heeft staan, neem gewoon even contact met me op of volg me op Instagram, facebook en mijn website om op de hoogte te blijven van wat ik voor jou en je leerlingen kan betekenen. Bel of mail gerust als je meer informatie wilt.

 

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

  • Grootste ambitieuze, realistische doelen
  • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
  • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
  • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
  • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!