Feestdagen

Vorige week was ik op een studiedag waar ook een geweldige sportpsycholoog sprak. Hij liet zien wat een bepaald woord voor verschillende emoties bij mensen op kan roepen. Daar moet ik aan denken bij het woord: Feestdagen. Voor de een een drama voor de ander puur geluk. Hoor je bij de eerste groep lees dan vooral even verder, ook jij kan genieten van de komende periode.

Stress

Welke uitdaging kunnen de feestdagen met zich mee brengen? Er zijn dansers die bijvoorbeeld in paniek raken van niet dansen voor twee weken. Uiteraard  raakt menigeen door de hoeveelheid eten en drank van de leg. Het in de buurt zijn van familie die niet het beste in je naar boven haalt , helpt ook niet echt mee. Of wat dacht je van de stress die gepaard gaat met het plannen en organiseren van kerstborrels, het geregel van reizen of zelfs alleen zijn tijdens de feestdagen. Allemaal uitdagingen waar manieren voor zijn om je mee om te leren gaan zodat ook jij volledig uitgerust het nieuwe jaar kan starten. Ik geef je er vandaag vijf.

 • Selfcare

Deze blijft bovenaan de lijst staan en kan ik niet vaak genoeg herhalen. Maak tijd vrij voor jezelf. De term self care hoor je tegenwoordig heel vaak als hippe term maar het is echt heel erg belangrijk. Als je goed voor jezelf zorgt kun je met anderen en andere situaties ook beter omgaan. Van mediteren tot een heerlijke spa middag, lekker eindeloos in bad liggen, een wandeling maken, om maar een paar dingen te noemen. Ga op zoek naar alles waar jij je ontspannen van voelt. En nee, het hoeft niet duur, trendy of Instagram Waardig te zijn.

 • Opdringerige vragen

Herken je dit: Zit je aan het kerstdiner, wordt er gevraagd of je alles wat je eet wel kan eten als danser, heb je al een vriendje of vriendinnetje, zit je al in een gezelschap…

Als je nu al klaar bent met het idee van deze opdringerige vragen, zorg er dan voor dat je aankomende week al  gaat nadenken over hoe je grenzen aan gaat geven. Weet als eerste dat je echt de enige niet bent die hier tegenop ziet. What to do? Geef je grenzen aan en zeg waar jij je niet prettig bij voelt. Je zal zien dat dat al een  grote bijdrage gaat leveren aan het beheersen van de stress die dit met zich meebrengt tijdens je vakantie. Gewoon zeggen: “Ik voel me er niet prettig bij om hier nu over te praten, maar ik zou heel graag horen over…” kan je helpen je behoeften kenbaar te maken terwijl je respect en interesse toont in de andere persoon. 

 • ZZZZZZZZZZZ

Geef prioriteit aan slaap en rust. Een nacht slecht slapen kan iedereen prikkelbaar en humeurig maken, en daarom zijn slaap en rust vooral belangrijk in deze tijd van het jaar. Als je moeite hebt met slapen, probeer dan voor het slapengaan de hoeveelheid cafeïne te beperken (sla die koffie na de kerstdis over) en beperk het blauwe licht van je telefoon minstens een uur voordat je gaat slapen. Bij mij helpt altijd de ademhaling oefening: 4-7-8: Adem in door je neus voor 4 tellen, hou vast voor 7 en adem uit voor 8, herhaal zo vaak als voor jou goed voelt.

Schenk ook echt aandacht aan rust, wat iets anders is dan slapen – het betekent de tijd nemen om te ontspannen, of dat nu naar buiten gaan voor een frisse neus is, je telefoon wegleggen om een ​​film te kijken met vrienden, of een dag helemaal niets doen. Alles om je volledig te laten ontspannen.

 • Voeding

Luister;  Er is niks mis met anders eten in deze tijd van het jaar. Een paar dagen genieten van al het lekkers wat voorbij komt zal je carrière echt niet om zeep helpen. Levert de gedachte aan het kerstdiner en de vele olibollen toch stress op dan kun je onderstaande tips toepassen.

 • Eet uitgebalanceerde maaltijden. De feestdagen kunnen je uit je normale routine halen, vooral als het om eten gaat. Als je weet dat je avonden gevuld gaan zijn met hapjes, drank en een hoop zoetigheid, kan het eten van maaltijden die gericht zijn op hoogwaardige eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten je helpen om op het goede spoor te blijven. En als je merkt dat je op een feest naar alle heerlijke toetjes kijkt, geef jezelf dan toestemming om er heel mindful van te eten, wat betekent dat je echt van de ervaring en het toetje geniet. 
 • Houd gezonde snacks binnen handbereik. In deze tijd van het jaar staat er altijd wel iets heerlijks in de (koel) kast waar je van kan snoepen, In plaats van te “sparen” om te kunnen genieten van deze zoete lekkernijen, probeer een concept waar ik het al eerder over heb gehad: Crowding out: Dat betekent dat je prioriteit geeft aan gezondere voeding  zodat er minder ruimte overblijft voor minder gezonde varianten. 
 • Beweging

Waar ik bij het kopje, voeding, mee begon geldt ook voor fysieke activiteit; als je even niet danst zal ook dat je carrière niet om zeep helpen. Sterker nog , als je je lichaam rust geeft zal het kunnen herstellen zodat  je na de vakantie fitter en sterker weer van start kan gaan. Van mijn coach heb ik geleerd dat andere manieren zoeken om toch te bewegen en ook plezier te hebben echt heel fijn is. Je hoeft echt niet iedere dag in de sportschool te gaan hangen. Maak iedere dag eens een wandeling, ga schaatsen of zwemmen, ga met je hond joggen of gebruik je aanrecht als barre om wat oefeningen te doen. Start je dag met een heerlijke online yoga les. Als je echt iets wil doen in de vakantie probeer dan te zoeken naar alternatieven voor dansen, doe het vooral rustig aan en geniet ervan.

Nieuwjaar

Wil je jezelf in het nieuwe jaar voorbereiden op momenten waarop je vrij bent en hoe je daar van kan genieten zonder eet- of mentale stress? Op 28 december kom ik met een heel speciaal aanbod, al zeg ik het zelf:) Hou je mail en social media in de gaten zodat je deze actie niet mist.

Tot dan wens ik iedereen hele fijne feestdagen en voor 2023 wens ik: Topprestaties vanuit een gezonde fysieke- en mentale basis voor alle dansers in de wereld.

Bron IIN

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

 • Grootste ambitieuze, realistische doelen
 • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
 • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
 • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
 • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!