Hoe ga je om met veranderingen? 5 Tips

Van Tilburg naar NYC

In mijn dansleven vonden er regelmatig veranderingen plaats. Om mijn passie uit te kunnen blijven voeren ben ik vaak van plek verhuisd; van Zeeland naar Tilburg van Tilburg naar New York van New York naar Brugge en weer terug naar New York, voordat ik in Amsterdam terecht kwam. Ik had destijds tijden van audities waarna een repetitie periode volgde en daarna voorstellingen. Waren de voorstellingen klaar dan begon het hele riedeltje weer opnieuw en dan heb ik nog niet eens in een company of voorstellingen gezeten die gingen touren.

Ik gaf ook stages bij verschillende studio’s in verschillende landen en ging met Lynn (Siminson) naar Jacob’s Pillow en Rockport voor summer intensives. Allemaal super en allemaal onderdeel van het dansleven maar ook weer veranderingen waar ik mee om moest gaan. Laat ik nou iemand zijn die heel erg van vastigheid en structuur hield, best een uitdaging dus. Ik zeg hield want ik heb geleerd om te gaan met veranderingen. Iedere dag kan anders zijn en dat vind ik nu heerlijk en het maakt dingen ook een stuk makkelijker en scheelt een hoop stress. Ik ga je tips geven die ik zelf toepas om makkelijk om te gaan met de veranderingen die het dansleven met zich meebrengt.

Aanpassing

Als danser kom je op veel verschillende plekken en in veel verschillende situaties terecht. T.v shows, Musicals in binnen- en buitenland, losse klussen, cruiseschepen, gezelschappen. Dansers staan ​​erom bekend dat ze zich kunnen aanpassen, omdat dat nodig is om in deze branche te werken, maar ik vond dat soms best lastig.

 Soms kom je in  situaties waar je aan moet wennen en dan kan het gemakkelijk zijn om in negatieve gedachten te vervallen die vooruitgang kunnen vertragen. Het heeft mij geholpen om hiermee te dealen, want vertraging in mijn vooruitgang wilde ik echt niet:) De hoeveelheid veranderingen kan vereisen dat dansers hun hele leven omgooien om hun passie na te jagen. Wisselen van baan/opleiding, stad en company en deze veranderingen kunnen een tol eisen die we misschien niet meteen erkennen. Het is normaal dat dansers zich niet altijd gelijk op hun  gemak voelen in een nieuwe dans omgeving, gewoon omdat het soms niet gemakkelijk is. Je moet wennen aan nieuwe collega’s, nieuwe choreografen, nieuw materiaal en misschien ook een nieuwe leefomgeving.

Een vertrouwde omgeven kan enorm inspireren maar er is helemaal niets mis met gevoelens die naar boven komen als je een vertrouwde omgeving moet verlaten. 

Omgaan met verandering

De enige constante in het leven is verandering, zeker in een dansleven. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het makkelijk is. Hier zijn 5  tips om met grote en kleine veranderingen in je leven om te gaan.

  1. Erken dat er dingen veranderen.

De eerste tip is vrij simpel. Zeg tegen jezelf: “Dingen veranderen en het is oké”. Laat het over  je heen komen. Dat is veel minder stressvol dan je te laten overweldigen door dingen die staan te gebeuren zoals  touren, verschillende theaters, een nieuw gezelschap.

  1. Ook ‘goede’ verandering kan stress veroorzaken.

Soms, wanneer dansers een positieve levensverandering doormaken, zoals afstuderen van een opleiding of aangenomen worden bij een gezelschap, voelen ze ook stress – of zelfs angst voor de onbekende situatie waar ze in terecht gaan komen.. Houd er rekening mee dat positieve verandering ook stress kan veroorzaken. Stress is gewoon de manier waarop je lichaam reageert op verandering. Het is oké om je gestrest te voelen, zelfs als er iets goeds gebeurd – sterker nog, het is normaal. 

  1. Houd zoveel mogelijk een vast schema aan.

Hoe meer veranderingen er plaatsvinden, des te belangrijker het is om toch zoveel mogelijk een vast schema aan te houden. Het hebben van een aantal dingen die hetzelfde blijven, zoals elke ochtend mediteren, geeft houvast. Het geeft je hersenen een beetje rust. Soms, als je veel veranderingen doormaakt, helpt het om je routine op te schrijven en af ​​te vinken. Het is een ding minder voor je hersenen om binnen te moeten houden.

  1. Probeer zo gezond mogelijk te eten.

Als er verandering plaatsvindt, hebben velen van ons de neiging om comfortfood te gaan eten. Dit kan zijn omdat het eten van koolhydraten serotonine stimuleert – een chemische stof in de hersenen die enigszins uitgeput kan raken als je verandering ondergaat (stress). Het is prima om jezelf te kalmeren met comfortfood. Om de mate waarin te monitoren kan het helpen om te noteren wat je eet. Als je ziet wat je eet, kun je beter een stap terug doen en denk je even na of je een tweede stuk chocolade wèl of niet wilt eten. 

  1. Schrijf de positieve punten op die uit een verandering voortkomen.

Misschien heb je door de verandering in je leven nieuwe mensen ontmoet. Heb je nieuwe dansstijlen geleerd. Misschien ben je gaan werken met nieuwe choreografen. Misschien ben je assertiever geworden. Misschien heeft de verandering je geholpen om prioriteit te geven aan wat het belangrijkste is in je leven. Verandering biedt de mogelijkheid om te groeien, en het is belangrijk om te erkennen hoe dingen daardoor beter zijn geworden.

Dansen in de regen

Mijn coach gebruikt vaak inspirerende quotes, die mij helpen. Bij veranderingen is onderstaande quote er een die mij helpt, waar jij misschien ook iets aan kan hebben:

“Why life isn’t about waiting for the storm to pass, 

it’s about learning to dance in the rain”

September 29, 2022 Kevin Mangelschots

 Het betekent simpelweg dat iemand heeft geleerd zich door niets te laten weerhouden om zijn volledige potentieel te bereiken. Niet wachten tot dingen, veranderingen in het leven verdwijnen, in plaats daarvan een positieve instelling hebben en uitdagingen aangaan en genieten van de reis.

Het hebben van vrienden aan wie je je hart kan luchten, is altijd fijn. Probeer je in een gesprek te richten op specifieke actiestappen die je kan nemen om zo stressloos mogelijk veranderingen door te komen: Heb het over wat je  precies kan doen om dingen makkelijker te maken. Een health coach kan je ook ondersteunen en je helpen met het implementeren van strategieën die je helpen om op de toppen van je kunnen te presteren. Lijkt het je interessant om samen te werken stuur me dan een mail. Of boek een gratis inspiratie sessie.

Bron: https://www.dancewearcenter.net/blog/2020/11/24/adaptability-in-the-dance-world-getting-out-of-your-head-and-onto-the-dance-floor

https://www.psychologytoday.com/us/blog/here-there-and-everywhere/201701/10-ways-cope-big-changes?amp

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

  • Grootste ambitieuze, realistische doelen
  • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
  • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
  • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
  • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!