Zelfverzekerd

Je lichaam kan ongelooflijke dingen – als danser weet je dit als geen ander. Maar danser zijn kan je ook onzeker maken. Je bent jezelf constant aan het vergelijken met andere dansers en zit in een vicieuze cirkel waar het lastig uitkomen is en daar wordt je erg onzeker van.

Op het podium ziet een danser er altijd heel zelfverzekerd uit. In het dagelijkse leven komt het regelmatig voor dat een danser juist onzeker en enorm kritisch is op zichzelf en dan hebben we het in deze blog niet eens over perfectionisme, dat helpt ook niet echt mee. 

Zelfspot

Iedere danser op deze aardbol heeft wel eens last van enige vorm van onzekerheid. Onzeker over hoe je eruit ziet, over je techniek, over je persoonlijkheid. De lijst met onzekerheden is bij velen best wel lang. Het is soms moeilijk om in te zien dat onzekerheden gewoon bij het leven horen. Een beetje onzekerheid is normaal, zeker voor dansers. Maar als je meer dan een paar van onderstaande punten ervaart dan is het goed om verder te lezen voor tips om deze lijst korter te maken zeker als de mate van onzekerheid je in de weg staat bij het bereiken van je doelen en dromen:

 • Je maakt regelmatig opmerkingen vol van zelfspot over jezelf 
 • Je piekert over alles
 • Je verontschuldigd je de hele tijd  voor alles.
 • Je probeert aandacht te trekken en verliest je geduld heel gemakkelijk. 
 • Je bent enorm perfectionistisch en heel voor zichzelf
 • Je bent vaak jaloers en vergelijkt jezelf de hele tijd met andere dansers 

Onzekerheid te lijf

Er zijn manieren om deze onzekerheid te lijf te gaan. Hier zijn een paar ideeën om je zelfvertrouwen te versterken:

1. Gebruik je onzekerheid om te leren

Als het om onzekerheid gaat, willen de meeste dansers die gevoelens zo snel mogelijk wegstoppen. Maar soms is onzekerheid precies wat dansers ertoe aanzet meer te doen, harder te werken en beter te presteren. Hoewel je niet wilt dat onzekerheid een ongezonde focus krijgt in je leven, het kan ook handig zijn om te gebruiken als een hulpmiddel voor positieve verandering. 

Als je een klasgenoot meer pirouettes ziet doen dan jij, kies er dan voor om meer te gaan oefenen. Het kan namelijk een beweging zijn die voor andere dansers gewoon makkelijker is om goed te doen. Maar dat betekent niet dat jij het niet onder de knie kan krijgen. Het kan gewoon meer hard werken, inspanning en tijd kosten om er te komen. Ga er gewoon voor. En als het dan lukt, en daar moet je vertrouwen in hebben, dan zal dat zeker helpen om je onzekerheden te overwinnen.

2. Leer hoe je met onzekerheid om kan gaan

Iedereen voelt zich weleens onzeker maar hoe je daarmee omgaat kan per danser heel verschillend zijn. Het is dus belangrijk om hiervoor vaardigheden te ontwikkelen zodat de onzekerheid niet de overhand krijgt. Een ding dat je kunt doen als je je onzeker voelt:

Als je het duiveltje op je schouder hoort zeggen dat je echt niet goed genoeg bent leg hem dan gelijk het zwijgen op. Gewoon zeggen dat het niet zo is, en doe dit hardop. Daarnaast roep je ook gelijk de dingen waar je wel goed in bent, al je positieve kwaliteiten, ook weer hardop. Vaak als je het jezelf hoort zeggen dan denk je sneller, wacht even, het is ook gewoon zo:). 

3. Stop met (ver) oordelen en vergelijken 

We kunnen onze eigen ergste vijanden zijn als het gaat om (ver)oordelen en vergelijken.Voor jezelf ben je vaak veel strenger dan voor een andere danser. En de enorm onrealistische doelen die we voor onszelf stellen, door onszelf te vergelijken met andere dansers, kan daardoor leiden tot onzekerheid. Daarom is het ook belangrijk om oordelen en vergelijken tot een minimum te beperken. In een andere blog heb ik het hier uitgebreider over.

Balans 

Als het gaat om onzekerheden, kan dit een grote impact hebben op de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van een danser. Daarom is het zo belangrijk dat dansers goed voor zichzelf zorgen. Naast goed eten en slapen heb ik het ook regelmatig over Primary food. 

Kijk naar dingen buiten dansen om waar jij blij van wordt; Een andere taal leren, een kookcursus volgen, naar de sauna gaan, yoga les nemen, om maar een paar dingen te noemen.

Iets compleet anders doen biedt een uitlaatklep om negatieve energie om te zetten naar positiviteit en daardoor krijg je meer balans in je leven en helpt het je ook verder in je dansen.

Een beetje onzekerheid is niet erg, maar wanneer het echter je leven begint over te nemen, met gedachten die totaal niet op de realiteit zijn gebaseerd, dan kan het handig zijn om een keer samen te kletsen. Een gratis sessie kan het begin kan zijn van het overwinnen van je onzekerheid.

 

Inspiratie: Just Forx it

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

 • Grootste ambitieuze, realistische doelen
 • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
 • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
 • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
 • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!