Dromen
De vakantie is altijd zo’n moment dat je terugkijkt naar hoe het afgelopen (school) jaar is gegaan en je gaat dromen over het nieuwe jaar of over je wensen voor de toekomst. Onvermijdelijk is dan ook gelijk de vraag: Hoe ga ik dat voor elkaar krijgen? Ik vind geen droom te groot. Die van mij was al vanaf dat ik heel jong was: Ik ga dansen in New York voor Lynn Simonson. Zo’n droom is natuurlijk huge, maar het is me wel gelukt, hoe? Kleine stapjes, slowly but steady.
Hoe dan?
In deze blog deel ik een twee succesverhalen. Mijn coach Alex* heeft de eerste met mij gedeeld en ik deel hem weer met jullie want het maakt in een klap zoveel duidelijk. Geen droom of wens is te groot, dat weet je na het lezen van dit verhaal.
Het gaat over een meneer genaamd: Michel Lotito. Michel heeft, geloof het of niet, succesvol een heel Cessna 150-vliegtuig opgegeten…
Velen dachten dat het onmogelijk was om een heel vliegtuig op te eten en ze hadden gelijk gehad als het in één keer opgegeten had moeten worden.
Het geheim van Michel is hoe hij een “onmogelijke” prestatie heeft geleverd en deze heeft omgezet in dagelijks haalbare doelen. Hij heeft het vliegtuig volledig vermaalt tot fijn stof en gedurende twee jaar strooide hij dit stof over al zijn voedsel totdat het vliegtuig volledig was verteerd.
Alex
Alex heeft zelf ook zijn eigen succesverhaal. Deze man is zo inspirerend. Hij is een perfect voorbeeld van een groot doel in kleine stukjes malen. In 2021 heeft hij binnen 10 uur; 1000 pull ups, 2000 push ups en 3000 squads gedaan. Dit jaar staat het wereldrecord klimmen op de agenda, 24 uur klimmen in mijn favoriete klimhal: Boston Bouldering Prpject! Hij heeft deze doelen in dagtaken opgedeeld waardoor hij de eerste ‘ makkelijk’ heeft gehaald en ik ervan overtuigd ben dat hij het dit jaar ook gaat halen.
Alles is bereikbaar
Wat een verhalen, niet? Het maakt voor mij gelijk duidelijk dat je bijna alles kan bereiken als je een groot doel op kan splitsen in dagelijkse taken die je makkelijk kan doen.
Maar hoe pak je een doel voor 2, 5 of 10 jaar en verdeel je dat in dagelijkse taken?
Eerst begin je met je einddoel en werk je achteruit om jaardoelen te creëren. Daarna concentreer je je op je jaardoel en verdeel je het in vier kwartaal doelen. Vervolgens richt je je op het eerste kwartaal en bepaal je weekdoelen. Ten slotte deel je je week- in een dagdoel.
Het hebben van duidelijke dagelijkse doelen die zijn onderverdeeld in taken, helpt je om in een bepaalde flow terecht te komen, waardoor de productiviteit 5x wordt verhoogd**.
Plannen
Planning is essentieel om dit proces te laten slagen, dus vergeet niet om je zondagen te gebruiken om de week die eraan komt goed in kaart te brengen.Persoonlijk vind ik het heerlijk om gedurende de week alleen maar even op mijn planner te kijken in de ochtend zodat ik weet wat me te doen staat, je hoeft niet meer eindeloos na te denken want dat heb je al gedaan toen je je doel in stukjes ging malen.
Reflectie
Nog een laatste belangrijke stap is reflectie. Ga na een maand steeds even zitten om te kijken wat er goed ging en waar je nog aan kan werken. Je kan dingen aanpassen en op deze manier wordt je pad naar je doel steeds duidelijker. Onthoud: Ook de reis naar je doel toe is enorm belangrijk; geniet ervan en wees trots op jezelf! En wat Alex altijd zegt: YOU GOT THIS!!!
Eet smakelijk:)
Ben jij klaar om je vliegtuig op te eten? Ik hoor graag wat jouw doelen zijn. Geen doel is te groot, Go for it!
bronnen:
** https://www.flowresearchcollective.com/