Dipje

Dansen vereist fysieke en emotionele inzet. Het vergt een enorme hoeveelheid energie, doorzettingsvermogen en toewijding. Het is dan ook niet raar dat er momenten zijn waarop je gewoon geen zin hebt en even ‘op’ bent.. Alles doet pijn, je bent moe en je enthousiasme lijkt even ver te zoeken. Je wilt eigenlijk gewoon helemaal niets.

Zelfs als dansen je lust en je leven is, kan het soms moeilijk zijn om jezelf te motiveren, en dat is helemaal geen probleem, iedereen zit weleens in een dipje, het is normaal. Dit soort momenten zijn er ook om te leren en groeien, gebruik ze dan ook op die manier en dan zal je zien dat er ook positieve kanten aan een dipje zitten.

Waarom heb geen motivatie? 

Dingen die je voorheen wel motiveerde werken op dit moment misschien niet meer. Dit betekent dat je persoonlijke ontwikkeling doormaakt, en dat is goed. Het is belangrijk om te begrijpen dat het ok is, er altijd strategieën en mensen die je weer kunnen helpen je motivatie terug te vinden. 

Iedere danser ervaart een gebrek aan motivatie op zijn eigen manier. Wat sommigen belemmert, kan voor anderen geen probleem zijn. Kijk eerst eens naar waar het voor jou vandaan kan komen. Welke van onderstaande punten zijn op jou het meest van toepassing en zorgen ervoor dat je je motivatie ‘kwijt’ bent.

1. Je neemt veel te veel hooi op je vork

Als je to-do lijst steeds langer wordt , stimuleert dat je niet om alles af te krijgen. Misschien heb je wel teveel te doen waardooi je minder gemotiveerd raakt.

2. Je twijfelt aan jezelf. 

Als je twijfelt aan je kunnen, voel je je niet gemotiveerd om dingen te doen. 

3. Gebrek aan passie. 

Doe een stapje terug en denk na over hoe toegewijd of gepassioneerd je op dit moment bent over je dansen? 

4. Negatieve  houding 

Dingen gaan niet altijd zoals je had gehoopt, maar dat betekent niet dat het voor altijd is. Door je te focussen op negatieve dingen, word je afgeleid en raak je gedemotiveerd..

5. Niet specifiek genoeg 

Je denkt misschien dat je specifieke doelen hebt, maar motiveren ze je wel genoeg? Zonder duidelijkheid zullen vage ideeën je niet motiveren. 

Intrinsieke motivatie

Voordat ik je wat tips ga geven over wat je net hebt ontdekt, even wat theorie omdat ik het heel belangrijk vind dat je ziet dat motivatie ook met iets anders te maken heeft.

Ik wil het hebben over de selfdetermination theory (SDT), ook wel bekend als de zelfdeterminatietheorie. Deze theorie, ontwikkeld door Deci en Ryan, stelt dat intrinsieke motivatie (motivatie die vanuit jezelf komt) afhangt van de vervulling van drie basisbehoeften: competentie, autonomie en verbondenheid.

Mensen zijn over het algemeen gelukkiger wanneer ze intrinsiek gemotiveerde doelen nastreven die in lijn zijn met hun eigen wensen en behoeften. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun resultaten en kunnen hun tijd besteden aan wat ze echt willen doen. SDT heeft een grote invloed op motivatie. Als je in jezelf gelooft, zul je waarschijnlijk meer motivatie vinden voor dingen die je doet.

Het stimuleren van een gevoel van intrinsieke motivatie is zeker ook belanrijk in dans. Dansers zijn gemotiveerder om uit te blinken als ze geloven dat ze obstakels kunnen overwinnen. Ze geloven dat ze door toewijding, goede keuzes en hard werken alles kunnen bereiken, zelfs in moeilijke situaties. Het is belangrijk om niet alleen gemotiveerd te raken door beloningen van docenten of choreografen. Juist het verminderen van externe beloningen verbetert je motivatie.

Juiste spoor

Nu je weet waar je gebrek aan motivatie vandaan kan komen, en je weet hoe belangrijk het is om zelf te bepalen wat je wil en kan is het tijd om te leren om je motivatie weer terug te vinden.Hoe kom je weer op het juiste spoor?

Allereerst is het heel belangrijk om niet boos of teleurgesteld te zijn als je gedemotiveerd raakt. Ervaar de situatie zoals deze is zonder waardevoordeel. Sta jezelf toe om even rust te nemen, om op adem te komen en je lichaam goed te verzorgen. Vergeet niet dat dansen niet alleen draait om presteren, maar ook om luisteren naar je eigen lichaam en geest. 

Hieronder volgen enkele suggesties die je kunnen helpen om je dansmotivatie nieuw leven in te blazen.

  1. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar wat er anders is. Soms kan je gebrek aan motivatie veroorzaakt worden door andere factoren in je leven. Is er stress thuis, slaap je slecht, zit je in een relatie waar je niet blij van wordt? Het is zo belangrijk om te zien dat motivatieproblemen vaak meerdere oorzaken hebben. Door deze oorzaken aan te pakken, voorkom je dat ze blijven bestaan en je dansplezier blijven belemmeren (Kijk in mijn boek naar het levenswiel)
  2. Laat je inspireren door andere dansers. Een geweldige manier om je motivatie terug te vinden, is door naar andere dansers te kijken. Analyseer wat hen speciaal maakt en probeer onderdelen daarvan in je eigen dans toe te passen. Dit kan je helpen om nieuwe dingen te ontdekken en je techniek te verbeteren.
  3. Probeer iets nieuws. Neem eens les in een ,voor jou, nieuwe dansstijl. Ga in de studio eens op een andere plek staan. Het kan je helpen om weer enthousiast te worden en je dansmotivatie terug te vinden.

Naast deze tips is het belangrijkste advies om in jezelf te geloven. Zelfvertrouwen speelt een cruciale rol in het behouden van motivatie. Herinner jezelf eraan dat je talent hebt en dat dansen je passie is. Geloof in je eigen kunnen en laat negatieve gedachten niet de overhand krijgen.

Dansen kan super veeleisend zijn. Het is normaal om af en toe een dipje in je motivatie te voelen. Met deze tips en het vertrouwen in jezelf kun je je  passie voor dans weer terug vinden, dat weet ik zeker. 

Lukt het je toch niet zelf om weer gemotiveerd te raken? Neem dan contact met me op dan kijken we er samen naar.

Geinspireerd door:

https://www.simplypsychology.org/self-determination-theory.html?fbclid=IwAR304wT4G_U5ItAn-wzfAURIaeyRbgmZH3awIrmyNQo6dFJclBF1Bx7Rxk0

https://www.goedgevoel.be/artikel/happy-living/6-wetenschappelijk-bewezen-manieren-om-gemotiveerd-te-raken-en-te-blijven?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

https://www.betterup.com/blog/lack-of-motivation

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

  • Grootste ambitieuze, realistische doelen
  • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
  • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
  • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
  • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!