Foto Bettina Traas. Primary food: Betekenisvolle liefdevolle relaties

Voeding op je bord

Je let goed op wat je eet zodat je lichaam voldoende energie heeft om optimaal te kunnen presteren maar ergens voel je je toch niet helemaal ok. Waar zou dat toch aan kunnen liggen? Aan je voeding valt niet echt veel meer aan te passen. Minder eten kan ook niet want dan houd je het vele trainen echt niet vol.

Negatieve relatie

Bij dit soort gedachten gaan we vaak als eerste kijken naar wat we aan kunnen passen qua voeding. Als we aan welzijn denken, denken we vaak aan een of ander dieet. 

Wat we eten speelt uiteraard een grote rol in hoe we ons voelen en hoe ons lichaam functioneert.Maar tijdens mijn healt coachings opleiding leerde ik iets wat mijn leven heeft verandert.

Ik leerde dat mijn dieet en dus mijn gezondheid letterlijk wordt gecontroleerd door primaire ‘voedingsmiddelen’: Relaties, carrière, fysieke activiteit, spiritualiteit en financiën, om er maar een paar te noemen. 

Broccoli

Ik geloof echt dat een welzijn meer is dan alleen het voedsel dat we in ons lichaam stoppen. Het simpelweg veranderen van je dieet alleen is niet voldoende om je te laten groeien als danser. Andere gebieden van het leven dienen ook in balans te zijn.

Je kan elke dag bruine rijst en broccoli eten en elke avond extra naar de sportschool gaan, maar als je bijvoorbeeld financiële problemen hebt of in een relatie zit waar je niet blij mee bent,, dan zul je je op een dieper niveau gewoon niet echt gezond en gelukkig voelen. 

Waar het op neerkomt is: Wanneer je gevoed en gelukkig bent op de manieren die er echt toe doen, komt het voedsel op je bord, op een tweede plek.

 Hier zijn enkele voorbeelden van primaire voedingsmiddelen:

 • Regelmatige fysieke beweging (Als danser niet echt een probleem:))
 • Betekenisvolle positieve relaties
 • Een (bij) baan waar je blij van wordt
 • Creativiteit en plezier
 • Een vorm van spirituele verbinding (wat dat ook voor jou betekent)
 • Goed voor jezelf zorgen
 • Creativiteit en plezier

Bewijs

Ik ben het bewijs dat focus op  primary food echt het geheim is voor een optimale gezondheid. De afgelopen jaren heb ik heel hard gewerkt aan het krijgen van balans in de verschillende onderdelen van primary food, en ik ben een compleet ander mens geworden. Bonus: Zonder de focus op eten te leggen, is de voeding op mijn bord ook ongemerkt verandert. Eten als je lichaam hierom vraagt en niet omdat er op andere vlakken in je leven dingen zijn waar je verdrietig, gefrustreerd of boos om bent, wat een verademing. 

Evenwicht

In mijn coaching gebruik ik het levenswiel om te werken aan balans in primary food omdat je in een oogopslag kan zien waar je aan kan werken. Wil je meer over dit hulpmiddel weten, neem dan contact met me op zodat ik het verder uit kan leggen. 

Ook zonder het levenswiel kun je nu al zelf stappen ondernemen. Als je naar het bovenstaande lijstje kijkt, neem dan even de tijd om die bovenstaande gebieden van je leven te beoordelen. Valt er iets op dat momenteel ontbreekt of uit balans is? Je kan ieder onderdeel bijvoorbeeld een cijfer geven. Bedenk dan welk cijfer je graag zou willen en wat ervoor nodig is om dat te bereiken.

Kies één onderdeel uit en besteed er de komende weken aandachtig aandacht aan. Soms is het besef dat er iets niet helemaal klopt, de eerste stap om het evenwicht op dat gebied terug te krijgen.

Voorbeeld

Ik kwam erachter dat ik ging snaaien als ik me intens zat te vervelen. In mijn levenswiel kon ik zien dat creativiteit (buiten dans om) niet echt een hoog cijfer had. Ik ben toen op de momenten dat ik me verveelde weer gaan tekenen. Dit was iets wat ik altijd al leuk had gevonden maar nooit meer deed. Wat het gevolg was van deze actie was dat ik ‘s avonds niet meer doelloos op de bank zat te snacken maar ging tekenen: Ik werd hier hier blij van en het snaaien bleef tot op de dag van vandaag uit.

Voel je je soms niet prettig, kijk dan dus verder dan het eten op je bord, is mijn advies. Balans in primary foos is mijnsinziens, the way to go.

Recource: Institute for Integrative nutrition

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

 • Grootste ambitieuze, realistische doelen
 • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
 • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
 • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
 • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!