In de schijnwerpers

Als je jong bent en droomt van een danscarrière dan zie je jezelf op het podium, dansend in een gezelschap, een musicalproductie, naast je favoriete artiest of in tv-shows. De aantrekkingskracht van de spotlight, het applaus en het gevoel van geluk is iets wat je de rest van je leven wilt ervaren.

Maar de realiteit van het leven als professioneel danser is iets ingewikkelder. Ok , als je werk hebt dan ben je de hele dag les aan het nemen, repeteren en optreden. Het wordt pas een uitdaging als de productie, show of je contract afloopt, wat doe je dan? Het is een mix van pieken en  dalen en als je niet goed weet hoe je daarmee om moet gaan kan het heel erg frustrerend zijn en je in een negatieve spriraal brengen.  In deze blog meer over wat te doen inbetween jobs en hoe je hiermee zo goed mogelijk fysiek en mentaal om kan gaan.

Hoe blijf ik in shape?

Het leven als professioneel danser is niet voor watjes. Meestal begint de dag met het nemen van een les om ervoor te zorgen dat je in topconditie blijft. Daarna is het tijd om te gaan repeteren, dit neemt vaak de rest van de dag in beslag. ’s Avonds is het showtime. Je verlaat het theater pas laat en de volgende dag start alles weer van voren af aan.

Dit klinkt misschien vermoeiend, en dat is het ook, maar de periodes tussen contracten of producties door vormen een veel grotere uitdaging. Dansers moeten hun fysieke kracht op peil houden, zelfs als ze niet in een productie of gezelschap zitten, omdat audities op elk moment kunnen plaatsvinden. De onzekerheid over het vinden van kansen en de druk om in topvorm te blijven, kan mentaal en fysiek belastend zijn. En dat is nog maar het begin.

Financiële Struggles

Een nog grotere zorg voor dansers is hun financiële stabiliteit. Een basis inkomen behouden is een constante uitdaging want niet werken betekent; geen inkomsten. Tijdens periodes van werkloosheid moet  je alternatieve inkomstenbronnen vinden om de rekeningen en de huur te betalen. Dit betekent vaak werken in de horeca, werken als uitzendkrachten of lesgeven op dansscholen, om de eindjes aan elkaar te knopen.

Naast huur- en de kosten voor je levensonderhoud is er het betalen van danslessen, die behoorlijk prijzig kunnen zijn. Dansers moeten investeren in hun training om zo op audities de concurrentie voor te blijven, maar het voegt wel nòg meer financiële stress  toe.

Het niet hebben van baanzekerheid en je steeds moeten aanpassen aan verschillende inkomstenbronnen kan leiden tot angst en stress. Voor degenen die worstelen met financiële onzekerheid, is het vinden van een manier om deze zorgen te beheersen essentieel. Stoppen met dansen is geen optie. Dit is een levenslange droom en die laat je niet zomaar gaan, ongeacht de uitdagingen waarmee je word geconfronteerd.

Focus op je sterke punten

Ben je mega blij als je een auditie mag/kan doen maar wordt je afgewezen dan is het vrij logisch dat je hier onzeker van wordt. Wellicht niet gelijk de eerste keer maar als dit te vaak voorkomt dan moet je van goede huize komen wil je je dit niet aantrekken. Helemaal als je het voor je gevoel super goed had gedaan. Het is op dat soort momenten heel erg belangrijk om je te blijven focussen op je sterke punten. 

Appreciative Inquiery

Appreciative Inquiry is een krachtig hulpmiddel voor dansers om om te gaan met de uitdagingen van hun beroep. Deze aanpak houdt in dat de focus wordt verlegd van problemen en tekortkomingen naar sterke punten en mogelijkheden. Hier zijn vijf tips voor dansers om zelfverzekerd, positief en veerkrachtig te blijven als er even geen werk voorhanden is:

Focus op je Sterke Punten: In plaats van je te fixeren op je zwakke punten of de moeilijkheden waarmee je wordt geconfronteerd, concentreer je je op je sterke punten. Deze positieve aanpak kan je zelfvertrouwen en veerkracht vergroten.

Visualiseer Succes: Maak gebruik van de kracht van positieve visualisatie. Stel jezelf voor dat je de job aangeboden krijgt, en in een geweldige productie gaat dansen. Deze optimistische kijk kan je helpen om je geloof en motivatie te behouden, zelfs in moeilijke tijden.

Community:: Zoek een community van dansers en coaches die je begeleiding en kunnen blijven aanmoedigen. Mensen die je begrijpen en je kunnen helpen bij het navigeren door de hoogte- en dieptepunten van je carrière, je waardevolle inzichten bieden, je accountability kunnen geven of gewoon een luisterend oor zal je helpen om de rust te bewaren en niet in constante fight or flight mode blijven zitten.

Leer omgaan met verandering: Erken dat verandering een constante is in de danswereld. In plaats van stress krijgen van het onbekende en het verliezen van de controle, beschouw het als een kans om te groeien. Blijf flexibel en openstaan voor nieuwe ervaringen en uitdagingen.

Zorg goed voor jezelf: Zet goed zorgen- en aardig zijn voor jezelf, zowel fysiek als mentaal altijd op de eerste plaats. Zorg voor een gezonde levensstijl, het omgaan met stress en het vinden van manieren om te ontspannen en op te laden. Een gebalanceerd leven is het allerbelangrijkste om je energie hoog te houden en je goed te blijven voelen.

Investeren in een Coach: Voor veel dansers is het continue hebben van uitvoerend werk jaar in jaar uit geen realistische verwachting. Omdat dit eigenlijk al op voorhand duidelijk is , is het de investering waard om te leren hoe je om kan gaan met dit gegeven. Dit is waar investeren in een coach een wereld van verschil kan maken. Een coach die weet waar je het over hebt en je kan leren hoe je, tussen banen door,  ook een fijn leven kunt leiden. Een coach kan je begeleiden op het gebied van financiën, in vorm blijven, en het ontwikkelen van een sterke mindset om de uitdagingen van de danswereld te doorstaan.

Het hebben van een danscarrière vereist een waanzinnige toewijding, op alle vlakken van het leven, en kan een pittige uitdaging zijn. Ondanks dat, blijven dansers toegewijd aan hun vak, gedreven door hun passie en liefde voor dans en ik begrijp dat helemaal. Ik wil alleen dat wanneer het even niet loopt zoals je had bedacht je hier ook van kan leren en groeien. Die groei neem je dan weer mee in de volgende productie en is waardevol voor de rest van je leven, ook na je carrière.

Verleg je focus naar je sterke punten, zoek steun bij je collega’s  en zoek begeleiding, zodat je met veel zelfvertrouwen en veerkracht de perioden dat je niet op het podium staat ook fijn door kan komen. De uitdagingen zijn realiteit maar zeg nou eerlijk, er is toch geen ander beroep dat je liever uit zou willen voeren? Go for it, YOU GOT THIS! 

SASKIAs

INSPIRATION SESSION

During the 30-minute inspiration session with Saskia, we dive into your personal and professional goals.

This session is an opportunity to clearly define your goals and see how you can achieve them in a way that fits your lifestyle needs.

What are we going to tackle:

  • Biggest ambitious, realistic goals
  • Action steps and means to achieve your goals
  • Lifestyle tips to optimize your time,
  • Increase accountability and improve overall performance
  • What working with Saskia would look like

I look forward to seeing you.

Nutrition for dancers

Discover in this free e-book how you need to eat as a dancer to deliver top performance.

Congratulations on your download, check your inbox for the eBook!