Specialisten

Diëtisten, psychologen en fysiotherapeuten zijn specialisten waar dansers meestal wel toegang tot hebben, als ze op zoek zijn naar hulp. Een healthcoach is iets waar men in Nederland nog niet zo bekend mee is, waardoor deze vorm van begeleiding en ondersteuning vaak over het hoofd wordt gezien, terwijl het voor dansers heel erg nuttig kan zijn en een aanvulling is op de hulp van specialisten.  Hoewel het misschien een brede titel lijkt, als je een healthcoach vindt met de juiste kwalificaties en opleiding, kan die je (dans) leven ten goede veranderen. Graag neem ik de tijd om meer uitleg te geven, zodat ook in de Nederlandse danswereld healthcoaching geïmplementeerd kan worden.

Wat is een healthcoach?

Natuurlijk is een deskundige benadering van specialisten van vitaal belang wanneer een danser wordt geconfronteerd met een onmiddellijke gezondheidscrisis of een operatie overweegt. Het is echter niet erg geschikt om dansers te helpen bij het ontwikkelen en behouden van gezondheidsbevorderend gedrag. Hierbij kan de aanpak van een healthcoach passender en aanvullend zijn.

 Laat ik uitleggen wat een healthcoach precies doet:

 • Een healthcoach stelt cliënten in staat om een ​​gezonde levensstijl aan te nemen en deze ook vol te houden. In plaats van een trainingsschema of een dieetplan te maken, gebruiken ze de wetenschap van gedragsverandering om de sterke punten van een cliënt nog meer te versterken. 
 • Een healthcoach fungeert als een gids in de zoektocht naar het bereiken van, door de cliēnt zelf bepaalde, doelen. 
 • Een healthcoach is opgeleid om het beste in de cliënt naar boven te halen.
 • Een healthcoach kan je helpen met alle goede gewoonten en sterke punten die je al hebt, maar waar je misschien nog niet gebruik van hebt gemaakt, aan het licht te brengen en te versterken. 
 • Door nauw en persoonlijk met cliënten om te gaan, is het hun missie om individuen te helpen positieve, toegankelijke  veranderingen door te voeren. Consistentie is de belangrijkste factor bij het leiden van een gezonde levensstijl, en een groot deel van de taak van een healthcoach is om je te helpen deze levensstijl vol te houden.

Coaching is een bijzonder krachtige methode als het gaat om het stimuleren van individuele gedragsverandering, omdat het gericht is op het helpen van cliënten om uit te groeien tot meer autonome experts in hun eigen welzijn en persoonlijke pad.

 Bewijs

Voorgaande klinkt natuurlijk heel plausibel, maar is er ook bewijs dat deze methode ook werkt?

Institute for Integrative Nutrition (IIN). Het instituut waar ik meerdere certificaten van heb behaald, bestaat al meer dan 30 jaar, en was destijds al voorloper in de markt. IIN is goedgekeurd door de New York State Education Department en de Ohio State Education Department als een certificaat programma in healthcoaching en wordt erkend door het International Consortium of Credentialing Health and Wellness Coaches en International Institute of Complementary Therapists 

IIN, begrijpt dat er behoefte is aan geloofwaardigheid, bewijs dat healthcoaching werkt. Juist omdat het de eerste instelling voor healthcoaching was in de markt, hebben ze  allereerst het voortouw genomen bij het onderscheiden van hun programma.

 • IIN is gelicentieerd door het New York State Department of Education als beroeps school. Dit betekent dat het curriculum van het IIN Health Coach Training Program regelmatig wordt herzien om ervoor te zorgen dat studenten de meest accurate, up-to-date informatie ontvangen.
 • IIN verdiende volledige erkenning door de NBHWC als een goedgekeurde programma-aanbieder, waardoor afgestudeerden van IIN’s Coaching Intensive Practicum 2.0 de kans krijgen om bestuurs certificering te behalen, evenals credits voor permanente educatie via het aanvullende programma-aanbod van IIN

Daarnaast is IIN continue bezig met onderzoek naar het resultaat van healthcoachen.

De data van diverse onderzoeken is binnen en gebleken is dat  een verscheidenheid aan belangrijke gezondheidsresultaten verbetert wanneer individuen met een healthcoach werken. Naast fysieke gezondheidsverbeteringen kunnen healthcoaches ook invloed hebben op mentaal en emotioneel welzijn. Heb je behoefte om deze documentatie te ontvangen stuur me dan een bericht zodat ik ervoor kan zorgen dat je het bewijs ontvangt.

 Wat is het verschil?

Naast dat mensen bewijs willen krijg ik ook regelmatig krijg ik de vraag; “Wij hebben al een diëtist en een psycholoog, waarom zouden we een healthcoach nodig hebben?” 

Beschouw de healthcoach als generalist voor een gezond leven: Een healthcoach biedt algemene coaching op meerdere gebieden. Je gaat naar een psycholoog als je een trauma wil verwerken, je kijkt naar wat er niet goed gaat en werkt daaraan. Een healthcoach kijkt naar de toekomst en naar wat goed gaat..

Het is heel goed mogelijk dat een healthcoach ook certificeringen heeft op het gebied van psychologie, personal training of voeding, maar verder moeten healthcoaches altijd blijven binnen hun scope of practice, en cliēnten altijd doorverwijzen naar een gecertificeerde professional als dat nodig mocht zijn.

Voorbeeld:

Heb je als danser te maken met verstoord eetgedrag of een eetstoornis, dan is een arts of geregistreerde diëtist degene waar je naar toe wilt gaan. Als je echter hulp nodig hebt om consistent te blijven met hun aanbevelingen, dan kan een healthcoach je helpen om verantwoordelijk te blijven.

 Moet je een healthcoach inhuren?

Niet iedereen heeft een psycholoog of een diëtist nodig; misschien heb je gewoon wat betere verantwoording, een frisse mindset en gepersonaliseerde gezondheidstips nodig. Ben je als danser op zoek naar een positieve verandering in je algehele mentale en fysieke gezondheid, dan is het inhuren van een healthcoach absoluut een aanrader. Het is dan belangrijk om een healthcoach te vinden met wie je een positieve klik hebt. Weet ook dat healthcoaches de verantwoordelijkheid hebben om rekening te houden met jouw hele levensstijl, medische geschiedenis en persoonlijkheid wanneer ze je helpen je gezondheidsdoelen te bereiken. 

Nog even wat extra ‘bewijs’ : 

Ik zou je ook willen attenderen op het werk van twee van mijn voorbeelden:

 • Margaret Moore (Co-Founder/Chair, Institute of Coaching, Mclean Hospital, A Harvard Medical School affiliate).
 • Mijn collega, een ex-danseres en afgestudeerd aan het Institute of Integrative Nutrition, biedt healthcoaching voor dansers via The Dancers’ Best Body Program. Dit programma heeft bijvoorbeeld geholpen bij binge-eating, laag zelfvertrouwen en weinig energie bij dansers. 

Toekomst

In de toekomst hebben healthcoaches een enorme verantwoordelijkheid om hun expertise te brengen aan degenen die deze het meest nodig hebben. Ik hoop dat de danswereld en de zorgsector in Nederland het belang in gaan zien van healthcoaches in ruimtes die van oudsher alleen worden gevuld door specialisten.

 

Bron: IIN, Shape.com

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

 • Grootste ambitieuze, realistische doelen
 • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
 • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
 • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
 • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!