Tips voor meer zelfvertrouwen
Onzekerheid
Als danser heb ik vaak geworsteld met onzekerheid, vooral omdat ik zelf vond dat ik niet goed genoeg was. De wens om ‘perfect’ te zijn heeft me zeker geholpen om te groeien in mijn dansvaardigheden, maar het heeft ook gezorgd voor momenten van enorme zelfkritiek en onzekerheid. Ik zie tijdens mijn workshops en in mijn praktijk zoveel dansers die hiermee rondlopen, daarom deze week een blog om jullie dit nieuwe schooljaar/seizoen te helpen je zelfvertrouwen te verbeteren.
Niet perfect is ook ok
Wanneer we denken aan professionele dansers, dan denken we vaak aan perfectie, alles is altij dperfect. Deze perceptie van perfectie kan best, en is ook vaak, intimiderend voor mensen die graag danser willen worden, maar zichzelf niet als “perfecte” danser zien. Het is belangrijk om te onthouden dat niet ales steeds maar perfect hoeft te zijn. Perfect zijn staat niet op een lijn met geweldig zijn.
Het gaat niet alleen om het perfect uitvoeren van bewegingen, maar ook om het overbrengen van gevoelens en verhalen door middel van beweging. Zelfs als je technisch gezien niet de beste danser bent, kun je nog steeds een krachtige boodschap overbrengen en een connectie maken met je publiek.
Bovendien kan een beweging die misschien een keer rniet helemaal perfect is wel een interessant en uniek onderdeel van een choreografie zijn. Het kan een danser menselijk maken en een gevoel van uniekheid toevoegen. “Fouten” kunnen leiden tot onverwachte momenten in een choreografie, die soms juist mooie herinneringen creëren.
In dans is ook echt ruimte voor imperfectie. Dans is een manier om jezelf uit te drukken, te groeien en plezier te hebben, ongeacht je technische vaardigheden.
Perfectionisme is vaak een groot onderdeel van onzekerheid maar er is nog meer wat ervoor kan zorgen dat je onzeker bent. Laten we samen eens kijken hoe je met zelfvertrouwen kunt dansen, ongeacht welke uitdagingen zich voordoen.
Belangrijk om te onthouden is dat perfectie niet altijd het doel hoeft te zijn. In plaats van je te laten verlammen door de druk om perfect te zijn, kijk meer naar het proces vanuit een growth mindset (Je gaat uitdagingen aan en gaat op zoek naar uitdagingen om jezelf te verbeteren)
Hoe herken je onzekerheid?
Om te begrijpen hoe we met onzekerheid om kunnen gaan, is het belangrijk om eerst te leren hoe je dit gevoel in onszelf kan herkennen. Allereerst: Onzekerheid is een volkomen normaal en menselijk verschijnsel, vooral onder jonge dansers die streven naar perfectie. Maar soms kan onzekerheid groeien en te groot worden om mee om te gaan. Laten we eens kijken aar veelvoorkomende tekenen die erop kunnen wijzen dat het tijd is aan dit gevoel te doen:
- Negatieve Opmerkingen: Het begint vaak met een klein stemmetje in je hoofd, die voortdurend negatieve gedachten en kritiek op jezelf uit. Het kan gaan over je uiterlijk, je vaardigheden, of zelfs je persoonlijkheid. Dit stemmetje kan je zelfvertrouwen in de weg zitten.
- Zorgen, zorgen, zorgen. Je kunt jezelf betrappen op de hele tijd nadenken over hoe je eruitziet tijdens het dansen. Je maakt je voortdurend zorgen over wat anderen van je denken en hoe je presteert. Deze zorgen kunnen je plezier in dans verminderen en je zelfvertrouwen verminderen..
- SORRY: Het gevoel hebben dat alles jouw schuld is, zelfs wanneer dat absoluut niet het geval is. Je biedt voortdurend excuses aan, neemt verantwoordelijkheid voor situaties die buiten jouw controle liggen, en draagt een onnodige last op je schouders.
- Boos en gefrustreerd: Onzekerheid kan zorgen voor plotselinge uitbarstingen van boosheid en frustratie, vooral als je geconfronteerd wordt met tegenslagen, fouten of kritiek. Deze heftige emoties kunnen een teken zijn dat onderliggende onzekerheden.
- Perfectionisme: Zoals ik net al heb gezegd: Je hebt het gevoel dat je de hele tijd perfect moet zijn in alles wat je doet. Je bent nooit tevreden met je prestaties, hoe goed ze ook zijn.
- Jaloezie en Vergelijkingen: Je vergelijkt jezelf constant met anderen en voelt je minderwaardig. Vergelijkingen kunnen jaloezie en een negatief zelfbeeld veroorzaken, wat dan weer gevolgen heeft voor je zelfvertrouwen.
Het is belangrijk om te begrijpen dat iedereen, ongeacht hun leeftijd, ervaring of talent, te maken kan krijgen met onzekerheid. Het is een normaal onderdeel van het mens-zijn en zeker van het dans zijn:).
Sommige onzekerheden kun je overwinnen door hard te werken en je techniek te verbeteren, terwijl andere, zoals onzekerheid over je uiterlijk, gezien kunnen worden als deel van wie je bent. Herkennen van de tekenen is de eerste stap naar aanpakken van onzekerheid en het maken van een positieve verandering in je (dans)leven.
Zorg voor Balans
Naast de tips die ik je zo geef is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Onzekerheid kan invloed hebben op je gezondheid en welzijn. Een aantal simple dingen waar je op kan letten:
- Eet gezond.
- Slaap voldoende.
- Omring jezelf met positieve mensen.
- Doe ook dingen buiten dansen om.
- Fouten Maken Mag
Ik had het al eerder over growthmindset of groeimindset, Het gaat dan om constante verbetering. Durf fouten te maken en noem het dan geen fout maar een leermoment. De studio is een veilige plek om te leren en te groeien.Het is oké als niet alles meteen perfect is.
- Probeer Verschillende Dingen
Soms werkt een beweging de ene dag wel en de andere dag niet. Raak niet gefrustreerd. Probeer verschillende aanpakken/ strategiēn. Denk aan de feedback van een docent of focus op verschillende delen van je lichaam. Positief denken en nieuwe dingen proberen kunnen onzekerheid verminderen.
- Peptalk
Moedig jezelf aan. Ik zeg altijd ‘ Progress is more important than perfection. Zeg tegen jezelf dat je het kunt. Positief denken helpt je zelfvertrouwen op te bouwen.
- Visualiseer Succes
Visualisatie kan helpen om angst om te zetten in positieve energie. Doe je ogen dicht en zie je zelf een choreografie perfect uitvoeren.. Herhaal dit zo vaak mogelijk om angstige gedachten te vervangen door zelfvertrouwen.
- Leer van Anderen
Soms kan het helpen om te doen alsof je danst zoals iemand die je bewondert. Dit kan tijdelijk je onzekerheid verminderen. Maar blijf altijd jezelf ontwikkelen en wees trots op wie je bent.
- Geniet van Dansen
Misschien wel het allerbelangrijkste. Onthoud waarom je van dansen houdt. Maak je geen zorgen over wat anderen denken. Dansen is je lust en je leven en het is het fijnste wat er is, punt.
Het is normaal
Onzekerheid is normaal, maar het hoeft je niet tegen te houden. Door het te herkennen, balans in je leven te brengen, je gevoelens met anderen te delen, onzekerheid als motivatie te gebruiken, te leren omgaan met onzekerheid, te stoppen met vergelijken en hulp te zoeken als dat nodig is, kun je zelfverzekerder worden. Onthoud dat je het niet hoeft te doen.
Als onzekerheid je leven beheerst en je niet meer kunt genieten van dansen, plan dan een gesprek met me in. Het is oké om hulp te vragen.