Gezonde spanning
Het is waar je het voor doet, op het podium staan maar het blijft toch ook spannend als er publiek naar je zit te kijken. Het applaus van datzelfde publiek na afloop is verslavend dus stoppen vanwege de spanning is natuurlijk geen optie, Gezonde spanning is ook helemaal geen probleem maar zodra het meer wordt dan dat is het tijd om er iets mee te doen. Leren Inzicht te krijgen in stress en over manieren om het te verminderen en ermee omgaan is een van de beste manieren om met stress te dealen.
Open lessen, audities, voorstellingen
Dansers doen veel dingen die stress kunnen veroorzaken. Je staat op het podium en in de studio terwijl andere mensen naar je kijken, je doet misschien mee aan battles en uiteraard zijn daar de audities; voor een opleiding, een dansgezelschap of shows. Op al die momenten wordt het maximale van je verwacht. Best spannend.
Eustress??
Zoals ik al eerder zei, gezonde spanning is geen probleem er is zelfs een hele leuke naam voor: Eustress. Ik laat je graag zien wat het verschil is voordat ik je tips ga geven over wat te doen.
Er zijn twee verschillende vormen van stress: Eustress en Distress. Heb je last van Eustress dan is dat zelfs positief, echt waar. Dit zijn de verschillen
Eustress:
Positief effect
Kort herstel
Geeft energie
Verbetert prestatie
Maakt alert
Verbetert focus
Distress:
Negatief effect
Lang herstel
Kost energie
Verminderde prestatie
Nervositeit
Verward gevoel.
Een goed voorbeeld van Eustress is bijvoorbeeld als je verliefd word: Positieve stress kan je opwinden en inspireren om op een hoger niveau te presteren.
Een beetje theorie
In deze blog ga ik het hebben over hoe je om kan gaan met distress.Maar laten we eerst eens kijken naar wat er gebeurt als je in de stress raakt. Er is een waargenomen dreiging, jij zelf definieert die dreiging. De dreiging kan echt fysiek zijn of emotioneel. Bij zo’n soort reactie wordt een deel van onze hersenen geactiveerd, het deel wat de emotionele processen verwerkt (meer weten; Google: amygdala). Wordt er een dreiging waargenomen dan wordt alles in het werk gesteld om deze af te weren of ervan te vluchten. Hormonen zorgen er vervolgens voor dat je hartslag omhoog gaat , je krijgt zweethandjes en een oppervlakkige ademhaling. Iedereen die op het punt staat een auditie in te gaan, herkent dit waarschijnlijk wel.
Be prepared
Het goede nieuws is dat je je kan voorbereiden op stress. Stress kan op elk moment de kop opsteken, maar er zijn een aantal manieren om de hoeveelheid stress die je ervaart in situaties te verminderen voordat ze zich voordoen.
Een van de beste manieren om je met stress van audities, voorstellingen en wedstrijden om te leren gaan, is om je mind vooraf goed voor te bereiden.
Hier zijn vijf tips om je voor te bereiden op stress die je kan ervaren in dansgerelateerde situaties.
TIPS:
- Bespreek met iemand, tot in detail, de verschillende situaties die zich voor kunnen doen
Voor elke mogelijk stressvolle gebeurtenis in de toekomst (auditie, optreden, wedstrijd), kun je de stress verlichten door specifiek aan iemand te vragen of ze je kunnen vertellen wat je kan verwachten.
Als je een auditie op het programma hebt staan vraag iemand die dit al vaker heeft gedaan om je stap voor stap te laten zien wat je tijdens dit proces kunnen verwachten. Bespreek alle scenario’s, hoe meer je denkt te weten over een onbekende situatie, hoe comfortabeler je je zal voelen. En hoe meer je zal leren van de ervaring.
Dus, bespreek exact wat je zou kunnen doen. Je kan het hebben over: “Wat ga je doen als je je choreografie vergeet?” ‘Hoe ga je om met de examencommissie?’ “Hoe ga je reageren als je wordt afgewezen bij een auditie?”.
Dit soort gesprekken kan je helpen bij het doornemen en oefenen van wat je zou kunnen doen als je word geconfronteerd met een vermeende dreiging.Het kan de situatie ook een beetje vertrouwd maken omdat je ze al hebt doorlopen.
2 . Progress is more important than perfection
Door jezelf aan te moedigen (ja, echt), je te concentreren op jouw eigen reis in plaats van op het einddoel; de baan/prijs/prestatie, kan je de waargenomen dreiging van mislukking in situaties met een hoge inzet verminderen. Omdat de focus volledig ligt op aangenomen worden kan het zijn dat je tijdens een auditie een blackout krijgt wanneer je wordt geconfronteerd met het moeten dansen voor de choreograaf.
Probeer je doel in dit soort situaties anders te formuleren. In plaats van naar het doel te kijken: “Ik moet aangenomen worden”. Naar onderdeel van het proces: “ ik ga mijn best doen om een geweldige auditie te doen en de choreografie te onthouden”. Bij deze manier van denken heeft niet degene die de auditie afneemt de leiding over de uitkomst van de situatie. Je bent zelf verantwoordelijk voor de situatie. Dit kan je een gevoel van intrinsieke motivatie en kracht geven. (Lees mijn vorige blog over zelf aan het stuur zitten)
Voordat je in een stressvolle situatie terechtkomt (of zelfs voor een les), moedig jezelf aan om je eigen intrinsiek gemotiveerde doelen te stellen, ze op te schrijven en vervolgens de beslisser te zijn van je eigen succes.
Een van mijn lievelings quotes van mijn coach: you never fail you win or you learn, is er een om hierbij te onthouden.
- Doe de 5-4-3-2-1 oefening
Deze oefening in vijf stappen is een bekende en kan erg nuttig zijn in het geval van angst of paniek. Het kan je helpen om tot rust te komen, om het piekeren te stoppen. Je trekt je aandacht naar de zintuiglijke aspecten van je omgeving om zo de angst wegnemen.
Dit is wat je kan doen::
5) Gebruik je ogen en kijk naar 5 dingen. Kijk om je heen: is er iets in de kamer wat je nooit is opgevallen? Een schilderij aan de muur, een barst, een bewegende tak door het raam. De 5 dingen waar je naar kijkt hoeven niet per se objecten te zijn. Het kan ook gaan om kleuren, patronen, schaduwen of een uitdrukking op iemands gezicht.
4) Gebruik nu je oren om naar 4 dingen te luisteren. Hoor je een ventilator draaien? Voetstappen in de verte? Muziek? Het geluid van je ademhaling…
3) Tijd om te voelen, 3 dingen die je voelt met je lichaam. Dit kan alles zijn, van de temperatuur in de kamer, de textuur van jouw kleding tot de vormen van een vaas.
2) Merk nu 2 dingen op die je ruikt met je neus. Probeer de subtiele geuren om je heen te ruiken. Misschien ruik je de warme kop koffie van iemand in een andere kamer. Misschien ruik je verschillende geuren door elkaar heen, terwijl je een wandeling maakt.
1) De laatste: proef 1 ding dat je proeft met je tong. Verken de smaak terwijl je geniet van een maaltijd, kauwgom kauwt of een glas water drinkt. Als je niks eet of drinkt heb je wellicht niks om te proeven. Vervang dan het proeven met een van de eerder genoemde zintuigen.
4 . Ga naar buiten
Studies hebben aangetoond dat zelfs een korte tijd buiten in de natuur doorbrengen het cortisolgehalte (het belangrijkste stresshormoon van je lichaam) kan verlagen en je hartslag kan verlagen.* Kortom, de natuur kan je helpen ontspannen. Zelfs een paar minuten buiten kan je lichaam en geest helpen ontspannen.
5 . Dagboek
Ik weet uit eigen ervaring dat je emoties opschrijven je kan helpen mentale stress te verminderen en je welzijn te verbeteren. Het schrijven over positieve gevoelens, zoals de dingen waar je dankbaar voor bent of trots op bent, kunnen de symptomen van angst verlichten. Het kan je ook helpen je emoties onder controle te krijgen. Je kan informatie beter verwerken en dat helpt weer bij het verminderen van stress. Door korte periodes van zelfreflectie leer je jezelf veel beter kennen. Je hoeft geen heel boekwerk te schrijven iedere dag. Schrijf kort op hoe je je voelt na een les; wat vond je fijn, was was minder fijn, welke gedachten gingen er door je hoofd op welk moment. Wat zou je willen veranderen voor een meer positieve ervaring? Het hoeft maar een paar minuten per dag te kosten, maar een zelfreflectie dagboek kan je helpen je gedachten te ordenen en een deel van de dagelijkse stress te verminderen.
Accountability:
Bovenstaande punten zijn prima te implementeren. Het zit hem vaak in het volhouden en jezelf verantwoordelijk houden voor de actiestappen die je zelf hebt bedacht. Natuurlijk kun je dit zelf maar met een coach haal je je doelen veel sneller. Een coach zorg ervoor dat je het beste uit jezelf kan halen. Mijn visie op jou is vele malen groter dan je eigen visie op jezelf. Wil je later ook terugkijken op een geweldige carrière? Plan een gesprek met me in dan kunnen we kijken hoe jij de beste versie van jezelf kan zijn.
Geinspireerd door: