Vakantie!

Heerlijk! Eindelijk rust, maar je denkt ook; hoe kan ik toch enigszins een routine vasthouden zodat ik na de vakantie niet helemaal vanaf 0 moet beginnen. Je bent blij met de gewoontes die je hebt en wil die niet laten varen maar je wil ook een fijne vakantie, hoe ga je dat doen?

Of je nou in eigen land blijft of een verre reis gaat maken, je maakt in beide gevallen plannen. Wat als je bij al het regelen nou ook de dingen die je fit houden, mee neemt. Van te voren een idee hebben zodat je weet wat je kan doen geeft nog meer rust. Hierbij 3 tips om je gewoontes gewoon mee te nemen in je koffer: 

  • Crowding out 

Eten, of eerder niet eten was voor mij altijd een dingetje in de vakantie. Ik dacht: Vakantie; stoppen met eten. Als ik niet dans en ik ga eten dan kom ik geheid 100 kg:) aan. Maar de stress die dat oplevert is echt niet fijn en zorgt ervoor dat je fysiek maar ook mentaal volledig uit balans raakt. Na de vakantie kost het dan veel meer tijd om die balans weer terug te krijgen. Deze aanpak/tip komt bij mij vaak terug omdat het zo goed werkt: Crowding out.

Een uitgebreide uitleg is te vinden in een vorige blog. In het kort: Gezonde/onbewerkte voeding toevoegen zodat er geen ruimte is voor lege calorieën waar je juist meer honger van krijgt. 

Ga niet alleen maar sla eten denkend dat je dan zo min mogelijk calorieën binnen krijgt en dus niet aankomt. Op een gegeven moment gaat je lichaam vragen om eten en dan is het vaak zo dat je teveel en ongezond gaat eten. Voeg juist zoveel mogelijk gezond, en als het kan onbewerkte, voeding toe zodat je lichaam niet ‘ aangaat’ als je ergens hongerig loopt na je krop sla en dan helemaal los gaat op zoet, zout, vet eten. Eet regelmatig en voldoende, eet de regenboog, luister naar wat je lichaam nodig heeft, drink veel water en het allerbelangrijkste; Geniet!!

  • Nieuwe manieren van bewegen

Mijn coach heeft me dit geleerd toen ik een blessure had. Ik kon niet bewegen zoals ik normaal gesproken gewend was. Nu hoop ik niet dat je een blessure hebt maar deze tip is ook geweldig om in beweging te blijven tijdens de vakantie. Ga kijken hoe je op een compleet andere manier kan bewegen. Ik kwam erachter dat ik yoga, zwemmen, suppen, skaten en wandelen echt heel erg leuk vond. Op de plekken waar ik op vakantie ga kan dit vrijwel allemaal. Ook al ben je dus niet aan het dansen, op deze manier blijf je toch in beweging, heb je ook nog eens plezier (hoop ik). 

Probeer nieuwe dingen uit en kijk waar jij blij van wordt. Misschien vind je wel een park met outdoor trainingsapparatuur of een prachtige hardlooproute.

Voor yoga heb je helemaal niets nodig, daar kun je op iedere plek in de wereld je dag mee starten en eventueel ook mee eindigen. Veel hotels hebben zwembaden. Zwemmen is geweldig voor je lijf, heerlijk baantjes trekken is weer goed voor je hoofd; win, win.. 

Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om actief te blijven tijdens de vakantie ook al ben je niet aan het dansen.

  • Adem in, adem uit

Als danser ontkom je niet aan af en toe enige dosis van stress. Wellicht heb je al gewoontes ontwikkeld om hiermee om te gaan, neem deze dan zeker ook mee op vakantie.

Hoewel reizen leuk en opwindend kan zijn, kan het voor velen ook stress met zich meebrengen. Helemaal in deze tijd. Stress zal onvermijdelijk deel uitmaken van je vakantie en dat is niet erg. Geef er niet aan toe! Dit is tenslotte jouw tijd weg.

Omgaan met stress is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Hier enkele stress verlagende tips/tools voor in het dagelijks leven en voor mocht je het nodig hebben in een enorme rij op Schiphol:)

Meditatie is een geweldige manier om stress te verminderen. Heb je hier nog geen ervaring mee, neem dan gewoon een paar minuten om rustig in en uit te ademen. Wanneer je je bloeddruk voelt stijgen omdat er gillende kinderen in dezelfde rij staan en je merkt dat je spieren zich langzaam maar zeker steeds meer aanspannen, doe dan een volledige lichaamsscan ontspan elk deel van het lichaam terwijl je langzaam diep ademhaalt. De ademhalingstechniek die voor mij werkt is: adem in voor 4 tellen, houdt je adem vast voor 7 tellen en adem ut voor 8 tellen, dit herhaal je een aantal keer. Online kun je diverse technieken vinden, kies er een die het beste bij jou past.

Het beste van deze gemakkelijke stress verlichters is dat je ze overal en altijd kunt doen! Na een paar keer diep ademhalen, kom je volledig tot rust en kan je iedere huilende baby in welk vliegtuig dan ook aan..

Balans

Een verandering van omgeving en  routine kan een uitdaging zijn.Ik hoop dat je met bovenstaande tips je gewoontes grotendeels mee kan nemen op vakantie.

Probeer gewoon om op een  spoor te blijven wat goed past bij jou en goed voelt.Probeer ook flexibel te zijn, dan heb je het beste van both worlds: Heerlijk vakantie en fit en uitgerust daarna.

Vind balans voor jouw  beste vakantie. Kijk niet naar wat andere doen/zeggen jij bent je eigen persoon met je eigen unieke behoeftes.

Mocht er een manier zijn waarop ik je toch nog kan helpen op jouw reis naar een nog betere gezondheid, mail of bel gerust. En anders wens ik je een heerlijke vakantie toe.

SASKIA's

INSPIRATIE SESSIE

Tijdens de inspiratie sessie, van 30 minuten, met Saskia duiken we in je persoonlijke en professionele doelen.

Deze sessie is een kans om je doelen duidelijk te definiëren en te kijken hoe je deze kan bereiken op een manier passend bij jouw levensstijl behoeften.

Wat gaan we aanpakken:

  • Grootste ambitieuze, realistische doelen
  • Actiestappen en middelen om je doelen te bereiken
  • Lifestyle-tips om je tijd te optimaliseren,
  • De verantwoordelijkheid te vergroten en de algehele prestaties te verbeteren
  • Hoe werken met Saskia eruit zou zien

Ik kijk ernaar uit om je te zien.

Hoe eet je als danser?

Ontdek in dit gratis e-book hoe je moet eten als danser om top prestaties te kunnen leveren.

Gefeliciteerd met je download, check je inbox voor het e-book!